Учени са разработили алгоритми, които ще помогнат за прогнозирането на мащабни земетресения

Учени са разработили алгоритми, които допринасят за по-доброто разбиране на факта, че малки земетресения, които внезапно се увеличават по честота и интензитет, могат да сигнализират за мащабно земетресение.

Има определени поредици от трусове, които се наблюдават преди повечето големи земетресения, посочват авторите на това изследване, което е публикувано в списание Seismological Research Letters.

Моделът за прогнозиране на земетресения EEPAS - Every Earthquake a Precursor according to Scale, в превод "Всяко земетресение е предвестник според мащаба", може да помогне за прогнозиране на бъдещи големи земетресения месеци или дори десетилетия преди да се случат и в зависимост от техния магнитуд. Това твърдят изследователи от GNS Science в Нова Зеландия и от Geosciences Research Center (GFZ) в Германия.

Според авторите на изследването EEPAS се представя добре в глобалните тестове и има важен принос за общественото прогнозиране на земетресения в Нова Зеландия и Националния модел на сеизмичната опасност на Нова Зеландия.

"Нашата работа е от съществено значение за напредъка в разбирането за това как сеизмичната активност се натрупва преди да се случи голямо земетресение", казва Анемари Кристофърсън, изследовател в GNS Science Hazard and Risk, който е водещ координатор на проучването.

Тези ресурси помагат да се вземат по-добри решения за това къде да се изгради и да се даде приоритет на укрепването на съществуващата инфраструктура, за да стане Нова Зеландия по-устойчива на големи земетресения, добави Кристофърсън, цитиран от Seismological Research Letters и Stirileprotv.ro.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят