Учен: Здравословните последици от аварията в Чернобил могат да се появят до 17 години след взрива

33 години след аварията в Чернобил светът отново впери поглед към инцидента. Този път обаче повод стана сериал, който проследява случилото се.

Председателят на българското ядрено дружество Младен Митев заяви пред БТВ, че здравословните последици от аварията могат да се появят приблизително до 17 години след взрива. Индуцираните случаи на рак в най-засегнатата част са около 4000, посочи докторът. По думите му в държави като нашата не може да се разграничи промяна в заболеваемостта заради аварията.

Аварията в Чернобил е съвкупност от човешки грешки и технически недостатъци в дизайна на реактора в електроцентралата, заяви Митев.

Председателят на българското ядрено дружество коментира още, че ако беше на мястото на колегите си в Чернобил през 1986г., би казал истината за случилото се на обществото. Ако имам трибуна, бих казал истината, но в ония времена трибуните бяха малко по-ограничени, допълни докторът.

"Цената на лъжата не е индивидуална. Когато един човек излъже, това обикновено повлича такива последици след себе си за много други хора, че не си струва да се плаща", коментира Митев.

Митев обясни, че аварията в Чернобил е поставила начало на нещо много по-голямо - културата на безопасност в сферата и се засилва ролята на регулаторите. Човечеството се е поучило от грешките си, допълни докторът. По думите му към днешна дата няма повод за притеснение, че може да се повтори Чернобил или Фукушима, но специалистите винаги остават нащрек.

Коментари

Задължително поле