Училища и детски градини само с електронни дневници

Тежкият хартиен дневник отива в историята.

Личните картони отпадат

Хартиените дневници отиват в историята, след като от новата учебна година всички училища и детски градини в страната трябва да водят дневниците си само в електронен вид. Това важи също за Центровете за подкрепа на личностното развитие и др. образователни институции.

Изискването за смяна на хартията с дигитален документ бе прието през 2016-а, но досега директорите можеха да избират дали да поддържат електронна или хартиена документация, или двете едновременно. Данните за изминалата учебна година сочат, че с хартиени дневници са били 5669 от общо 32 587 паралелки в страната, или около 20%.

Качването на училището и детската градина онлайн става чрез Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО) на МОН. Услугата е безплатна и готова, обясниха от министерството.

Остава възможността за избор на училищата дали да използват софтуерни продукти на външни доставчици срещу заплащане, или безплатните електронни дневници в НЕИСПУО.

От учебната 2022/2023 г. с въвеждането на електронни досиета на учениците отпада и воденето на хартиени лични картони. От септември хартиени могат да останат ученическата книжка и личната карта. По решение на училищните ръководства бележникът също може да бъде само електронен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование