Училища от Търново и Индия със съвместен проект

Директорът на СУ "Емилиян Станев" Кина Котларска заедно с екип от още трима учители посети училището "Сент Едмънд" в град Джайпур, щата Раджастан, Индия, където присъства на международна среща, организирана от Съюза за култура и професионално усъвършенстване.

Целта на посещението е било да се запознаят с организацията на индийската образователна система и да осъществят контакти за бъдещо сътрудничество по международни проекти. Като училище, асоциирано към ЮНЕСКО, през идната година СУ "Емилиян Станев" ще започне онлайн проект, насочен към културното наследство на България и Раджастан.

"Нашите ученици ще изследват 10 обекта, които са под закрила на световната организация в щата Раджастан. А учениците от Индия ще проучват обектите, които ЮНЕСКО закриля в България. Те пък са девет", обясни Кина Котларска.

Тя поясни, че европейската неправителствена организация обединява училища от различни държави и се грижи за професионалното израстване на учителите и учениците. Седалището на съюза е Париж и до момента в него няма включено българско училище. Гимназията "Сент Едмънд" в Индия е първото извън европейско училище, което става член на асоциацията, затова и традиционната годишна среща на учителите от съюза е организирана именно там.

Педагозите от Велико Търново посетиха Индия по покана на шотландските си колеги, с които работят по проекта "Арт нуво - арт ренуво".

В продължение на десет дни Кина Котларска, Антоанета Палангурска, Таня Цонева и Галя Везирова имаха възможност да разгледат и държавните и частните училища в щата Раджастан заедно с колегите си от Шотландия, Франция и Германия.

Коментари

Задължително поле