Училището в "Сарафово" стана тясно за първолаци

Отеснялото училище "Христо Ботев" в "Сарафово" скоро ще има нов корпус, за да побере всички ученици

Обособяват класни стаи в помещенията за физкултура, докато се изгради новият корпус

62 деца тръгват в първи клас 

Две нови класни стаи ще бъдат обособени в училището в бургаския квартал "Сарафово" заради многото първолаци и липсата на пространство за повече ученици.

За следващата година, да посещават школото, са се записали 62 деца, при обявени 44 места, което на практика означава, че паралелките трябва да бъдат три, а не две, както е било планирано. Затова се налага да бъдат изградени класни стаи във физкултурния салон на училището, за да се поберат учениците.

В същото време се строи нов корпус, защото проблемът с липса на достатъчно помещения е още от миналата година, но пристройката ще е готова в началото на 2024-а. Дотогава трябва спешно да се реши казуса с отеснялото училище.

Общинските съветници на Бургас вече подкрепиха предложението на кмета Димитър Николов за отпускане на средства за ремонт и преустройство на помещения, и обособяване на класни стаи за нуждите на увеличения прием на деца в първи клас. 

През 2022 г., също след решение на общинския съвет, за осигуряване на средства чрез банков кредит, стартира изпълнението на проекта „Пристройка – нов училищен корпус и частично преустройство на училищна сграда към ОУ "Христо Ботев". 

Местният парламент тогава отпусна и средства за обезпечаване на наем, електроенергия и частично обзавеждане на помещение извън сградата на училището, т. е. общината нае стая в квартала, за да се провеждат нормално учебните часове.

"Усилено работим по новия корпус на училището. Подобни проблеми имаме и в други квартали. Тази тема за много общини е нереална, защото там им намаляват  учениците. При нас този процес е обратен, и това се дължи основно на привличането на семейства от страната в Бургас, включително и чужденци“, заяви кметът Димитър Николов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони