Учиш в чужбина, ставаш шеф у нас Студенти, образовани зад граница, се връщат за реализация у нас

Квалифицирани българи, получили образование в чужбина, все по-често търсят опции за връщане в България и реализация тук, обявиха от форум „Кариера в България“.

Твърденията им се базират на наблюдения на близо 10 000 сънародници, възпитаници на чуждестранни вузове или такива с работен опит зад граница, участници във форума, който се провежда ежегодно от 2008-а насам. Позициите, към които кандидатите имат най-сериозен интерес, са в областта на мениджмънта, маркетинга, консултантските услуги, IT сектора и и финансите. Според данни на организаторите най-търсени позиции сред емигрантите са в сферата на мениджмънта – 43%, маркетинг и PR – 36%, консултантски услуги – 35%, IT – 25%, финанси и одит – 21% и продажби – 20%.

„Кандидатите идват с дипломи и сертификати от световно признати учебни заведения, с няколко годишен бизнес опит, плюсове, които работодателите предпочитат“, коментира Мирела Вачева, която е част от екипа на „Кариера в България“. В тазгодишното издание на форума, което започва на 5 септември в

Интер Експо Център в София, се очаква да се включат над 100 работодатели като в изложението ще има и представители на стартъпи и неправителствени организации, както и големи български и международни работодатели и агенции за подбор на персонал.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Е, тези завършили у нас пък да идат в чужбина да се реализират… та „западните“ мениджъри да менажират само чужди възпитаници… и западните инвеститори да плащат само западни заплати.

  2. Права е др Вачева така да говори. Пази си мястото. На нейно място и аз бих твърдяла същото. Истината е малко по-различна. При нас позициите за мениджъри се заемат с връзки, защото самите работодатели са назначени с връзки. А откъде ще дойдат европейските заплати е съвсем отделен въпрос.

  3. Стига платени статии. Връщат се само връзкарите, на които се пазят местата. Децата на комунистите, които сега са капиталисти. Но дори и те не искат да стоят тук въпреки уреденият им живот. Тези форуми са бутафорни, като целият ни бизнес и икономика. Ние имаме 50,000 годишно навън, а се върнали 100 за последните 3 години. И двойка по математика да имаш пак ще се сетиш, че някой лъже. Излиза, че българското образование се цени повече при чуждите работодатели.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.