Учиш в чужбина, ставаш шеф у нас

Студенти, образовани зад граница, се връщат за реализация у нас

Квалифицирани българи, получили образование в чужбина, все по-често търсят опции за връщане в България и реализация тук, обявиха от форум „Кариера в България“.

Твърденията им се базират на наблюдения на близо 10 000 сънародници, възпитаници на чуждестранни вузове или такива с работен опит зад граница, участници във форума, който се провежда ежегодно от 2008-а насам. Позициите, към които кандидатите имат най-сериозен интерес, са в областта на мениджмънта, маркетинга, консултантските услуги, IT сектора и и финансите. Според данни на организаторите най-търсени позиции сред емигрантите са в сферата на мениджмънта – 43%, маркетинг и PR – 36%, консултантски услуги – 35%, IT – 25%, финанси и одит – 21% и продажби – 20%.

„Кандидатите идват с дипломи и сертификати от световно признати учебни заведения, с няколко годишен бизнес опит, плюсове, които работодателите предпочитат“, коментира Мирела Вачева, която е част от екипа на „Кариера в България“. В тазгодишното издание на форума, което започва на 5 септември в

Интер Експо Център в София, се очаква да се включат над 100 работодатели като в изложението ще има и представители на стартъпи и неправителствени организации, както и големи български и международни работодатели и агенции за подбор на персонал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика