Голф комплексът до Елин Пелин има нов собственик Имотът е продаден на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев

Над 3000 софиянци дават жилищата си на туристи Броят на обектите, предлагани чрез Airbnb, расте с 80% годишно

Два изтребителя „Юрофайтър“ се сблъскаха в Германия, един пилот е загинал

Холандия без мобилни и стационарни телефони заради авария

Буря отнесе покрива на кооперация в Пловдив

Наредба ще доведе до хаос в туризма Нормативният акт не прави разлика между продажба и плащане в сектора на услугите

Двоен стандарт при 30% от храните в ЕС Кока - колата с глюкоза и повече калории у нас

Аварийно-спасителни екипи в Пловдив са реагирали над 40 сигнала заради дъждовете В София пожарникари са отработили 42 сигнала

Ханде Ерчел ще става леля

Тръмп обяви строги санкции срещу Иран, засягат и върховния лидер аятолах Али Хаменей

Ролс Ройс губи клиенти сред родните милионери Броят на Поршетата в страната нарасна с 10% само за година

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 юни 2019

Вдигат пенсиите на 2,13 млн. българи Увеличението ще е с 5,7%, най-високата става 1200 лева

Еленко Божков: Блокът на „ТЕЦ Марица – изток 2“ няма да може да работи на въглища дълго време след пожара

Проф. Христов: Комунизмът в учебниците по история е представен манипулативно

Фалшива секс драма в апартхотел в Слънчев бряг (обзор) Готвач обвинен за опит за изнасилване на сервитьорка, но нито той е циганин, нито тя туристка

Обвиненият за изнасилване Божидар Иванов от Ямбол бе задържан в Районното управление на полицията в Слънчев бряг. Снимки: Авторът

Извършителят разпознат по татуировка

Петнят най-големия български курорт в навечерието на сезона

Проблемите с липсата на персонал в родните курорти са от години

Заведения и хотелри масово не проверяват съдебното минало на служителите си

Секс драма в хотел на Слънчев бряг се оказа фалшива новина, показа проверка на „Труд”. Днес сайтове, форуми и социални мрежи съобщаваха лъжи, че е задържан циганин готвач, пребил и изнасилил туристка в хотелската й стая.

А фактите са, че готвачът не е циганин, жертвата му работела като сервитьорка, нападението било в коридора на хотела и мъжът не успял да я изнасили, защото тя се защитила и нападателят избягал, разказаха пред „Труд” полицаи и прокурори, запознати с разследването.

Туроператори и хотелиери се възмутиха, че броени дни преди старта на сезона се пускат фалшиви новини и петнят репутацията на най-големия български курорт. „Не крием, че имаме проблеми с подбор на персонала, или че в курорта стават криминални престъпления, но сега се пускат лъжи”, заяви собственик на хотел, пожелал името му да не си цитира.

Случаят е от 1 юни – събота, към 5,20 ч сутринта. 24-годишната А.Ф. се прибирала в стаята си в апартхотел „Централ плаза”. Божидар И. от Ямбол, който няколко дни по-рано бил нает за готвач, я причаквал още във входа. В едната си ръка мъжът държал палачинка, а в другата телефона си и показал, че ръцете му са заети. А.Ф. не го познавала, но отключила с чипа си и той влязъл в сградата след нея. Направил се, че тръгва по друг коридор и когато момичето понечило да отключи стаята си, го нападнал в гръб. Налагал А. Ф. с юмруци в главата, гърдите, корема и около бъбреците. Хванал я за ухото и го извил, за да я принуди да отвори вратата на стаята, където да сломи съпротивата є и да я изнасили.

Младата жена твърди, че се е защитила, успяла да се изтръгне от хватката, а нападателят є се уплашил и избягал. А. Ф. отшила на рецепцията, откъдето позвънила на телефон 112. Полицаите пристигнали бързо, повикали и линейка. Преди да бъде откарана за прегледи в бургаската болница А. Ф. описала външния вид на нападателя. В хотела има камери и записите от тях били прегледани по секунди.

Божидар И. бил разпознат по татуировката „плетеница” на дясната ръка и арестуван около 3 часа след посегателството.

От Районната прокуратурата в Несебър повдигнаха обвинение на готвача от Ямбол за опит за изнасилване чрез използване на сила и заплахи. Ако вината му бъде доказана пред съда, той може да получи от 3 до 15 години затвор. Наложена му е мярка „задържане под стража” за 72 часа и прокурорите ще поискат от съда да му наложи постоянен арест.

Магистратите подчертаха, че обвиняемият е задържан благодарение на отличните действия на криминалистите на Областната дирекция на МВР – Бургас, които отговарят за сигурността на туристите и работещите в Слънчев бряг.

 

Жертвата А. Ф. твърди:

Разкъса ми тениската и дамската чантичка

Апартхотел „Централ плаза” в Слънчев бряг, където била нападната сервитьорката.

„Когато завъртах ключа, усетих как някой ме удари със силен юмрук в гърба. Обърнах се, тогава ме удари в окото и паднах на земята. Ударите му бяха зверски, явно искаше да припадна от болката”, разказа вчера А. Ф. пред бургаски сайт. По думите є нападателят разкъсал тениската и чантичката є, но тя успяла да го ритне и да се развика, с което го уплашила. По-късно тя научила, че Божидар има условна присъда за грабеж и затова не изключва той да е искал да є вземе парите. Научила също обаче, че по идентичен начин се опитал да изнасили друго момиче в Ямбол, но случаят останал неразкрит. А. Ф. смята да смени квартирата си в апартхотела „Централ плаза”, където живеят под наем много хора, работещи в курорта, които тя не познава.

 

Нужна е обща туристическа организация

Бизнесът иска черен списък със служители

Вече персоналът избира работодателите, а не обратното

Наталия Малчева

Румен Драганов

За да не се случват подобни инциденти като този в Слънчев бряг е нужно да бъде направен черен списък със заетите в туризма, които биха могли да създадат проблеми на своите работодатели. Това ще се случи, ако туристическият бранш се обедини в единна организация, категоричен бе председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред “Труд”.

Чрез подобен списък работодателите ще могат да си обменят информация за некоректни кадри, такива с криминални досиета или служители, които не си вършат съвестно задълженията, обясни той. И посочи за пример Италия, в която бизнесът е разработил характеристики на всички хора, заети в сектора. Те имат своеобразни досиета, които се различават от автобиографиите, тъй като не само се споменават местата, в които е работил даденият човек и длъжността му, но и оценки от страна на работодателя му за положителните му качества и недостатъци.

У нас има подобни сайтове, в които бивши и настоящи служители обсъждат работната атмосфера в различни компании, но бизнесът няма откъде да черпи меродавна информация за своите служители, допълни Драганов. При наличието на такъв списък работодателите могат да направят информиран избор и да знаят за какви недостатъци на служителя трябва да внимават, в случай че нямат избор и трябва да го наемат заради проблема с липсата на кадри, обясни експертът.

Така работници като готвача в Слънчев бряг, които са единичен случай, няма да уронват доброто име на бранша като цяло. Убеден съм обаче, че този инцидент няма да се отрази върху туризма ни като цяло, допълни Драганов.

Секторът от години страда от липсата на достатъчно добре подготвени кадри, като според самите работници причините са две – ниското заплащане и това, че в този бизнес заетостта най-често е временна, до приключване на сезона. Възнагражденията в туризма за подготвените хора растат и през тази година, котегоричен бе Драганов. Той допълни, че у нас моделът е обърнат и вместо фирмите да търсят служители, работниците избират между различни компании.

 

Наемат и хора без VI клас

Проверяват чужденците за досиета, българите не

Даниела Фархи,
ТРУД, Варна

За да получат договор у нас, чужден­ците трябва да имат чисто съдебно минало, което се проверява от отдел „Миграция” в МВР. Не така стои въпросът с местните кадри, установи „Труд”. Решението е в ръцете на работодателя. В реномираните хотели по морето такива проверки на кандидатите се правят, но в по-малките и в част от заведенията – не.

Стотици оферти за сезонна работа в туризма пълнят специализираните сайтове и Бюрото по труда във Варна. В момента най-търсени са сервитьорите, следвани от готвачи, бармани и камериерки. Най-атрактивни са заплатите за шеф-готвачи и управители на хотели и ресторанти, които стигат до 3000 лв. За останалите позиции офертите варират от 650 до 900 лв. Масово се наемат администратори със средно образование, камериерки с основно, а за кухненските работници и миячите често летвата пада още, включвайки и кандидати без изкаран четвърти клас.
Персонал се внася и от чужбина. В Регионалната служба по заетостта 425 фирми са депозирали заявки за 1851 работници, предимно от Украйна и Молдова. „Има и хора от Казахстан и Русия. Дефицитът на кадри се попълва и с ученици, одобрените вече са над 300, а пикът предстои”, обясни шефът на ОИТ-Варна инж. Иван Иванов. Набирането на персонал от чужбина тази година е по-трудно, защото в Украйна и Молдова се появи активен конкурент в лицето на Полша, коментира проф. Стоян Маринов от УС на Варненската туристическа камара.

 

Хотелиери: Внимавайте кого наемате

За първи път чувам за опит за изнасилване в хотел в Слънчев бряг, коментира хотелиерът Веселин Налбантов. По думите му, кризата за кадри и през този сезон отново е много голяма. „Затова и много колеги се доверяват на хора, без да знаят какви са”, коментира той. В България не е прието при наемане на персонал да се гледат препоръки от последната месторабота, а трябва. Например във Франция и Германия, където също има криза с кадрите, това е задължително, допълни Налбантов. Според Георги Николчев при наемане на хора е добре да се прави проверка в районите управления на полицията.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Ние четем какво пишете, гледаме телевизии, слушаме радиа. Ако вие лъжете, не проверявате информацията, бързате да сте първи, макар с цената на лъжа, създавате фалшиви новини, с какво е виновен онзи от публиката който ви се е доверил? Аз коментирах този случай изключително повлиян от вашите информации. А вие имате още един повод да се замислите защо сте на 111 място. Ако разбира се се тревожите, де…

  2. Все по-често ще ни обслужват криминално проявени, цигани, пандизчии, рецидивисти, социопати и изобщо хора, нямащи нищо общо с цивилизацията. Заслужихме си го!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.