Фалшивото сирене поскъпна

И сиренето от краве мляко поскъпва, като в началото на юли вече се предлага по 7 лева за кг на едро.

С 15 стотинки за кг само за седмица

Килограм зрял фасул вече гони 4 лева на едро 

Доматите паднаха с 20% в началото на юли след рекордните цени през юни

Цената на фалшивото сирене се покачва, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Само за седмица по борсите килограмът стига 3,25 лева, което е с 15 стотинки отгоре. Увеличение има и при сиренето от краве мляко, което в края на юни се е продавало по 6,70 лева за кг, а в началото на юли вече гони 7 лева за килограм.

В същото време мандрите правят все повече сирене с растителни мазнини, показват данните на земеделското министерство. През май у нас са произведени 1163 тона, докато през април от предприятията са излезли 996 тона. Общо от началото на годината сме изяли близо 5300 тона сирене с палма. Расте и производството на истинско сирене от краве мляко, като през април преработвателите са предложили на пазара 6930 тона.

Освен при сиренето, нагоре вървят и цените на боба и ориза, отчита още ДКСБТ. При фасула увеличението е с 21 стотинки за килограм и килото на едро вече гони 4 лева.

По-евтино купуваме пилешко месо в началото на юли. На едро цената на бутчетата е паднала с над 3 на сто и килограмът се продава по 2,70 лева. Подобно е намалението на пилешките кренвирши, които се продават по 3,81 лв. за кг.

В разгара на земеделския сезон надолу тръгнаха цените на плодове и зеленчуци. Най-голямо е намалението в цената на доматите. Оранжерийните са поевтинели с 22 на сто, а вносните - с 12,2 на сто. Така на едро цената на двата вида се е изравнила и се продават по 1,59 лева за кг. По-слаб е спадът при краставиците - с едва 3% и килото може да се купи от борсата по 1,20 лв. за кг. С левче по-евтини са ягодите и на едро струват 3,50 лева за кг. С 10 на сто е паднала цената на пресните картофи и лука, като на едро цената им е съответно 0,70 и 0,81 лева за килограм.

6 лева по-скъпа е потребителската кошница тази година отколкото миналата по това време, сочат още данните на комисията. Според председателя й Владимир Иванов причината е основно в лошото време, което е оказало много по-голямо влияние върху цените отколкото коронавируса.

“Наблюдаваме една седмица хубаво време и веднага има срив на цените. Основното поевтиняване е при доматите. Ако продължава времето да е толкова стабилно, тенденцията е ценовият индекс да пада доста драстично”, коментира Иванов. По думите му, влизаме в традиционна тенденция за това време на годината и индексът ще спада. “Имаме година, благоприятна за лук, моркови и картови, за сметка на домати и краставици.”, обясни той и допълни, че през ноември и декември са се наблюдавали възходящи трендове на международна база.

Коментари

Задължително поле