Фандъкова: Нямам спомен някога журналист, социолог, политолог или анализатор да е искал от мен карта за безплатно паркиране

Снимка: Булфото/Арихв

"На спекулациите с картите за паркиране, най-отговорно казвам, че нямам спомен някога журналист, социолог, политолог или анализатор да е искал от мен карта за безплатно паркиране и аз да съм му дала такава", заяви бившият столичен кмет Йорданка Фандъкова във фейсбук. "Да, има карти, които се издават на различни институции, свързани с тяхната дейност и аз съм издавала такива. Дали смятам, че е могло да има злоупотреби и дори фалшификации на такива карти, да, 100% е имало", добави тя.

Ето какво още пише Фандъкова в публикацията си:

На политическия терен се оцелява по-лесно, ако нападаш лично. Никога не съм го правила, защото смятам, че и в политиката, човек е важно да запази собствения си характер.

През 14-те години, в които бях кмет на столицата, в България се проведоха 8 парламентарни избора. Не си позволявах да се намесвам в тях с открита агитация за партията, която представлявам, въпреки недоумението и критиките, които срещах от колегите си.

Нито в кампанията за последните местни избори, нито след тях, си позволих да давам оценки за работата на новия кмет и екипа му. Няма и да го направя. От една страна, защото знам какво е да си кмет, който отговаря за почти всяко нещо в милионна София. А от друга, защото софиянци са свободни и разумни хора, които могат да оценяват сами.  

Решението на г-н Васил Терзиев да спре 21 неприключили процедури на Столичната община е негов избор. Напълно легитимен. Аз също съм спирала десетки обществени поръчки. Дали тези решения са законни или не, не определяме нито аз, нито г-н Терзиев, а институциите, пред които те се обжалват по законов ред.

Фразата на г-н Терзиев, че предпочита подредени, а не наредени процедури, е красива и щеше да е и вярна, ако не се сблъскваше челно с начина, по който са избрани външните фирми, които са проверявали процедурите. Да избереш за проверяващи хора, които са директно свързани с една политическа сила, поставя под съмнение и мотивите, и резултата от проверката.

И въпреки това, г-н Терзиев като законно избран кмет, има право да спре всичко, което прецени. Затова и на първата ни среща, аз лично му казах, че няколко месеца преди местните избори съм забранила да се сключват договори по големи обществени поръчки, за да може новият екип да ги види и да направи своя избор. Смятам, че така е редно.

На спекулациите с картите за паркиране, най-отговорно казвам, че нямам спомен някога журналист, социолог, политолог или анализатор да е искал от мен карта за безплатно паркиране и аз да съм му дала такава. Виждам, че напоследък е много модерно да се хвърлят обвинения срещи тези гилдии и не го намирам за правилно.

Да, има карти, които се издават на различни институции, свързани с тяхната дейност и аз съм издавала такива. Дали смятам, че е могло да има злоупотреби и дори фалшификации на такива карти, да, 100% е имало. Видяхме, че и някои общински съветници са пазили на телефоните снимки на такива карти месеци, сигурно и години наред, за да дойде правилният момент да ги извадят като компромат. Със сигурност, ако бяха подали тази снимка навреме, щяхме да разберем от кого, на кого е дадена, реална ли е или фалшива и да предприемем мерки.

Знам, че остават още 5 дни до изборите, в които аз участвам като кандидат за народен представител и те ще бъдат използвани максимално за хвърляне на кал и компромати.

Моята цел е да продължа да работя за София и да помагам за реализация на големите обекти. Направихме много, разбира се, допускали сме грешки. Благодарение на работата знам и къде са слабите места в законите и наредбите, които пречат на всички кметове. И знам, че можем да ги променим.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика