Федерика Могерини: Пътят на Македония към ЕС е отворен и няма връщане

Върховният представител по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини заяви след заседанието на Съвета за стабилизиране и асоцииране между Македония и ЕС, което се проведе в Брюксел, че пътят на страната към ЕС е отворен и няма връщане от процеса. Същевременно тя призова реформите в страната да продължат, съобщиха македонски медии, предаде "Фокус".

„Важно e ефективно да се приложат текущите и планирани реформи, особено в съдебната система и в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, включително и на високо ниво, както и продължаване на реформата на службите за сигурност“, заяви Могерини. „Пътят към Съюза е установен и необратим. Ще ви помогнем да постигнете напредък заедно“, допълни тя.

Вицепремиерът по европейските въпроси на Македония Буяр Османи и министърът на външните работи Николай Димитров, които участваха в срещата, заявиха, че правителството ще продължи с реформите и че ще има видими резултати в областта на върховенството на закона и борбата срещу корупцията и престъпността.

Могерини допълни през следващата седмица в Скопие ще пристигне екип от Европейския съюз, който ще започне с необходимата подготовка с правителството за преговорите, които предстоят.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа