Фермери на бунт срещу измами с ниви в Златията

Близо 200 стопани от равнината Златия излязоха на протести заради заграбени незаконно техни земи и лошото състояние на пътищата в района. Фермерите поискаха парламентът да премахне възможностите бизнесмени да наемат ниви без съгласието на собствениците им, а шосетата между Монтана и Лом да бъдат ремонтирани.

protesti_zemedelci_montana201803a

Проблемът със завзетите неправомерно земеделски масиви се появи през лятото на 2017 г., когато няколко фирми, използвайки вратички в закона, сключиха тригодишни договори за обработка на около 8500 дка масиви без да уведомяват собствениците и арендаторите им в общините Вълчедръм и Якимово. Засегнатите земеделци се вдигнаха на протести и поискаха грабежът веднага да бъде спрян, а виновниците наказани. За изясняване на ситуацията във Вълчедръм пристигна и омбудсманът Мая Манолова.

Пред прага на пролетната сеитба обаче проблемът още не е решен, фирмите продължават да претендират за неправомерно завзетите от тях земи, заявиха фермерите и настояха договорите да бъдат обявени за нищожни. „Още миналата година Народното събрание направи промени в Закона за земеделските земи, те минаха на първо четене, сега се прецизират и ще бъдат гласувани. Няма опасност фермерите да бъдат ощетени!”, заяви шефката на Областната служба „Земеделие” в Монтана д-р Виолета Гергова.

На протеста пристигна и областният управител Росен Белчев, който обсъди със стопаните възможностите за ремонт на общинските пътища в района. „Ще изчакаме действията на държавните органи, но ако няма реални резултати, продължаваме протестите и ще стигнем и до Страсбург, за да защитим земята си!”, заканиха се фермерите.

Коментари

Задължително поле