Фестивали привличат туристи в България и Гърция

Новата система за връзка между хотели, данъчни и полиция трябва да е готова през януари

В рекламата на страната ни да има и фокус върху вътрешните туристи

Искат обслужване на едно гише на ГКПП Илинден

Общо културен календар на българските общини като Гоце Делчев и Гърмен и на гръцките им съседни ще увеличи броя на туристите от двете страни на границата. Това заяви кметът на Гоце Делчев Владимир Москов по време на 5-я съюз по балнеология и спа, който се проведе в общините Гоце Делчев и Гърмен. Фестивалите и културните прояви и сега водят гости от комшиите у нас, но ако подобни събития бъдат рекламирани повече ще има и увеличение на туристите, обясни Москов. Той заяви, че общината прави всичо по силите си за промотиране на забележителностите и възможностите за лечение и релакс в спа хотелите в региона по линия на програмите за трансгранично сътрудничество и бюджета на общината. Според него е наложително да се разшири пътят към Огняново, за да се улесни достъпът на туристи към лековития курорт с минерална вода. Освен това е нужно да се въведе обслужване на 1 гише и на ГКПП Илинден, за да се облекчи трафика.

Според бизнеса пък, за да бележи нови върхове туризмът у нас е нужно да са фокусира специализираната реклама и върху вътрешните туристи. Към момента липсва статистика за това колко българи посещават родните туристически обекти, заяви председателят на Контролния съвет на Българската асоциация по балнеология и спа и домакин на конгреса Иван Биларев. Той подчерта, че здравната превенция е един от начините да се справим с демографския проблем у нас и застана зад идеята да се въведат ваучери за здраве, които работодателите да дават към заплатата на своите служители. Както в момента това се случва с талоните за храна на обща максимална стойност 60 лева.

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева подчерта, че след въвеждането на новата ЕСТИ система, която ще осигури връзата в реално време между местата за настаняване, служителите на НАП и полицията, статистиката за това колко и какви са българските туристи у нас ще стане по-точна. Очаква се системата да бъде разработена до януари и да работи за следващия летен сезон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм