Фетхуллах Гюлен уверен, че САЩ няма да го екстрадират

Фетхуллах Гюлен

В експлузивно интервю за новинарската телевизия Al Arabiya, турският проповедник Фетхуллах Гюлен казва, че той е уверен че САЩ няма да го екстрадират, дори след като Турция официално внесе искането си за това по-рано през седмицата.

Гюлен, духовник живеещ в изгнание в Пенсилвания от 1999 г., е обвиняван за неуспешния преврат срещу съперника му и правителството на турския президент Реджеп Ердоган.

„Съедините щати имат репутация в света на държава, която зачита върховенството на закона. Затова вярвам, че те ще следват правилните процедури“, казва той пред директора на бюрото в Ню Йорк на медията Тала ал Хадж, цитиран от "Фокус".

Попитан дали все пак САЩ може да се огънат под натиск, проповедникът казва, че възможност има. „Разбира се, възможно е властите в САЩ да бъдат и заблудени. Технически има вероятност, макар аз да не го смятам за възможно“, казва той.

Натаниел Тек, регионален говорител на Държавния департамент, казва пред арабската медия, че са нужни силни и надеждни доказателства, за да се докаже, че Гюлен е нарушил закона.

Коментари

Задължително поле