Бойко Борисов пристигна в Лондон за инвестиционния форум за Западните Балкани

Златна мечка и за родното кино от Берлин (ОБЗОР) В “Не ме докосвай” една от главните роли се изпълнява от Ирмена Чичикова, а копродуцент е Мартичка Божилова

Георги Първанов: Едно разследване на сделката с ЧЕЗ би дало повече информация

Премиерът Бойко Борисов с 10-годишна прогноза: Балканите ще са най-хубавото място за живеене Проекти за 30 млрд. евро ще променят региона, каза министър-председателят

109 банди разбити при акции на ГДБОП 860 обвинения след разследвания на антимафиотите

НС да даде зелена светлина за „Белене“ Партиите употребили за политически цели референдума за нова атомна централа

Съдът остави за постоянно в ареста съпрузите, обвинени за убийството в столичния квартал “Люлин”

Вижте акцентите от броя на “Труд” в понеделник, 26 февруари 2018

Русенец създаде една от най-бързо развиващите се компании в Силициевата долина

Двуметрови преспи блокират страната Комбинацията със студения арктичен въздух, който се спуска към Балканите от север, създават опасна обстановка на пътищата

Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер край бреговете на Япония

Бандити няма, но ги хващат

Фънки и Хилда Казасян жури в „Като две капки вода“

„Юнайтед“ би „Челси“, Жозе не трепна

Мария и Мегз заровиха томахавките След като получи приза за Попфолк идол на годината, Фики се прибра да отпразнува изписването на първородния му син

„Фигурките“ лекуват бъбреци, несподелена любов и бездетие

Снимки: Цветан Томчев

Мъчи ви черният дроб? Може да се наложи да прибегнете до хапове и дори трансплантация. Но има и друг начин, утвърден от хилядолетия. В днешно време процедурата се извършва така: поръчвате на златар да ви изработи малко сребърно дробче. Носите го в църквата, попът го освещава. Поставяте вече чудотворната вещ на болното място и я носите, докато не почувствате подобрение. Ако се изцерите, за благодарност подарявате дробчето на храма. Дали е вуду магия, езически или християнски ритуал, от новооткритата изложба на Етнографския музей “Вотивите” установяваме, че някои неща ги правим точно така, както са ги правили хората в неолита.

Терминът „вотиви“ идва от латинското ex-voto и се превежда като вричане, оброк. Вотивите са предмети с култово предназначение, които обикновено се съхраняват в храмовете, където са дарявани след обет.

Ето как ги обяснява в своята статия „Вотиви от Родопите“ Ралица Гелева-Цветкова от Института за фолклор към БАН: “Те са еднократни дарове с конкретна, точно формулирана чрез визуално изображение цел, мотивирана от праисторическото схващане на молбата като взаимен договор по формулата „дай – за да ти се даде” и в този си вид разкриват дълбоките езически корени на народното вярване, запазени и след официалното приемане на християнството… Най-често тези произведения на светската металопластика се свързват с имитативната магия, широко разпространена в народната медицина и свързаните с нея практики.” Практики, които се спазват до ден днешен, и то не само в България. В Гърция, Кипър, Мароко, Испания, Португалия, Мексико, а и горе-долу по целия свят тя съществува под една или друга форма. Само че днес у нас названията „вотив“ или дори „оброк“ не са популярни. Хората ги наричат „фигурките“.

43-10
В изложбата “Вотивите” в етнографския музей е нагледно показано коя фигурка за какви болежки помага.

Експозицията се състои от 540 дребни метални, костни и дървени фигурки и доказват, че от V-I в. пр.н.е до ден днешен по нашите земи хората са използвали една и съща магия, за да измолят милост, здраве, деца, щастие и любов от висшите сили. Изложбата проследява оброчните практики от късножелязната епоха до 80-те години на ХХ век.

В предхристиянските времена нещата изглеждали много по-ясни. Очевидно е било, че болестите и нещастията се причиняват от свръхестествени създания – демони, богове, мъртъвци, които не могат да намерят покой в гроба, вещици, духове и самодиви. Вотивите – тези миниатюрни фигурки на мъже и жени, бебета, люлки, плугове, добитък, човешки органи – стомаси, бели дробове, сърца, очи, ръце и нозе, са използвани за предпазване от тези злини.

Има и друг тип вотиви, които се използват като амулети – за любов, за професионално осъществяване.

В изложбата “Вотивите” има експонати от колекциите на 13 етнографски и исторически музеи в България. Организирането й е отнело около година на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ). Най-старите вотиви в експозицията са фигурка на Афродита, оброчна плочка на тракийски изселник и две римски вотивни пръчки, които са били поставяни в домашните олтари на божествата.

В центъра на залата една чудесна визуализация помага на посетителя да си даде сметка за употребата на всички тези дребни метални (най-често сребърни) оброци. Върху прозрачен човешки силует на мястото на човешките органи са окачени съответните целебни фигурки.

На изхода на изложбата е поставено Дърво на желанията, където организаторите на изложбата приканват всеки посетител да завърже свой вотив с най-съкровеното си желание. То е накичено с кончета и ластичета – мечтите на цяла група деца от столична детска градина.

 

Каква фигурка да изберем?

42-%d1%88%d1%83%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8За двойки, които не могат да заченат: женска фигурка с ръце на корема, стилизирано изображение на женски полов орган, бебе и/или бебешка люлка. Бебето се изобразява повито като пашкул, често с лице на възрастен човек.

Против уроки и лоши магии: ръка. Ръката предпазва и от болести.

За просветление на ума: око. То се свързва със светлината, душата, мисълта, връзката с божественото.

За изцеление: фигурка на съответния болен орган.

За професионално развитие: фигурка, загатваща желаната професия.

За берекет: плуг, рало, добитък (какъвто имате).

За любов: фигурка на желания мъж или жена се освещава в храма и се носи като накит на врата. Когато молбата се сбъдне, се оставя в църквата или пред домашната икона.

 

 

Сребърна рибка и олимпийски медали поднасят днес като дар пред иконите

Търсят се средства за още проучвания

42-iglika-mishkova
Д-р Иглика Мишкова, уредник в Националния етнографски музей.

Вотивите представляват поднасяне на дар на боговете, който се придружава от молба, разказва д-р Иглика Мишкова, уредник в Националния етнографски музей. Практиката е жива и днес, разбира се в нея са настъпили множество промени, трансформации. Те се поднасят, от една страна, с молба за изцеление – поръчват се на майстор, който ги изработва и често с кръстен знак се отбелязва болното място. Има и мотив на благодарност – когато човек е изцелен, той дарява съответната вотивна фигурка в самия храм. Има пряка специализация на светците, на които се поставят вотивния дар – като най-често това е Света Богородица. Ако и самата икона е чудотворна, се смята, че това е гаранция за изпълнение на отправените молитви.

43-1
Оброчни пръчки от II-III век и конче от II век

Още от тракийски времена са правени оброчни плочки. Практиката съществува в Древен Египет, в Древна Гърция, Древен Рим. По-късно тя се християнизира от православната и католическата църква. В съседните ни страни ги има масово, също в Испания, Португалия и Латинска Америка. С изложбата „Вотивите“ ние показваме всъщност какво е състоянието на вотивните практики в българските земи – не сме правили теренни проучвания в съседни страни.

Сега вотиви има главно в музейните сбирки, а по-рядко по храмовете. Причините да намалеят са, че по време на социализма хората не са смеели да заявят своята религиозност. Но има и друга причина. Черквите, на които са били дарявани, са ги продавали на майстори златари, за да покрият нуждите на храма. В Странджанска област много от фигурките са преминали по домовете на хората, защото свещеникът проповядвал, че с идването на новото комунистическо управление те трябва да бъдат скрити, за да бъдат опазени от грабежите на комунистите.

42-se-ex-voto-or
В Мексико и днес имат традиция да оставят в черквата вотивни рисунки, в които често най-подробно се обяснява за какво точно спасение, чудо или изцеление е благодарен приносителят.

По време на теренно-проучвателската ни работа в цялата страна посетихме и множество църковни храмове и се оказа, че те имат свой живот и днес, обобщава етнологът Иглика Мишкова. В Хасковско в няколко села са запазени такива фигурки в храмовете, като употребата им е различна .- днес, ако човек го заболи крак, ръка и т.н., отива в храма. Иска такава фигурка и я привързва към болното място. Когато се излекува, я връща. Е, някои „забравят“ да върнат фигурките, затова те намаляват. От 50-60 са останали по 4-5 в храмовете.

СЪРЦЕ

По време на нашите теренни проучвания срещнахме едно вотивно сърце, което се съхранява в Бачковския манастир, където паралелно с годината, която беше 1951-ва или 1953-та, е упоменато името на човека и пише „изцелен“. Това показва, че и в годините на социализма практиката е продължавала.

Един преселник от Варна разказва, че за неговото раждане майка му е трябвало да събере от 40 къщи сребро. Занесла го е на майстор, който е изработил вотива, тя го е занесла в храма, където е стоял 40 дни. Тя го е носила в себе си, докато се сдобие с рожба. След това е бил запазен върху домашната икона.

Трудно ми е да кажа кой точно е най-ценният, колебае се д-р Мишкова. Всеки от тези експонати е носител на много надежди, много вяра и много молба. Всеки си има своята история. Може би един от най-интересните предмети е малка фигурка, която е предоставена от Регионалния исторически музей в Хасково. Тя постъпва в колекцията на музея през 60-те години от теренната работа на един от музейните уредници в храма „Св Богородица“ в с. Татарево. Представлява сребърна женска фигурка в цял ръст с пола, блуза, с коса, вчесана в кок на тила. Жената държи в ръката си птица. След проучване преминава от отдел „Етнография“ в отдел „Археология“. Оказва се, че това е фигура на Афродита, датирана в началото на късножелязната епоха. Това е свидетелство, че предхристиянските практики са продължили по-късно и в християнската среда.

БЕБЕ В ЛЮЛКА

Вотивна люлка е изработена по поръчка на Женското дружество в гр. Стрелча. Тя заедно с една фигурка на бебенце се дава на жени, които желаят да заченат дете. Те ги взимат в къщата си и ги връщат в храма, когато чудото се случи. В църковното настоятелство споделиха доста истории на жени, които са се сдобили с деца по този начин.

ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА

В храма в с. Горни Воден пред иконата на Света Богородица, наред с множество нови накити – златни и сребърни синджирчета, златната ябълка със скъпоценен камък, стои и един стар вотивен наниз. Самата църква е популярна с названието „Златната ябълка“. Тя е дар от турчин, чиято съпруга е добила мечтаната рожба след докосване до иконата по време на пътуване на иконата до Кърджали.

ОЛИМПИЙСКИ МЕДАЛ

В несебърската църква „Успение Богородично“ наред с часовници, пръстени, обици, има и значка на гръцки полицай, а в българския Зографски манастир има множество ордени на военачалници, поднесени като вотивен дар пред иконата на св. Георги.

В Асеновград отец Тодор сподели, че при отиването си в светогорските манастири е виждал дарени и олимпийски медали.

РИБКА

Подобна вотивна фигура може да се види и в Рибната църква в Асеновград или църквата „Света Богородица Благовещение“, в която има поставена една малка, ажурно изработена рибка – дар от жена от София преди две години. Не е споделила какъв е конкретният повод.

Съществуват закономерности, особено в местата, където има известни златарски школи – там всички вотивни фигури са украсени по специфичен начин. В Странджа са най-лесно разпознаваеми, тъй като са по-примитивни – в преобладаващата си част са дело на пътуващи майстори куюмджии. Изработката е по-схематична, с помощта на по-прост инструментариум.

Тази изложба я приемаме като поставяне на дневен ред на проблематиката на вотивите и възможност да разширим тематиката на изследването, да продължим издирването на информация за вотивите, да извадим на бял свят стари фамилни и лични истории, които са свързани с вотивите. Това е успешно начало за един бъдещ проект, отправна точка за събиране на тази вотивна традиция и като основа за по-мащабно проучване, което да направим достояние на публиката, подчертава д-р Мишкова.

Днес в Етнографския музей има занятия с деца. С лесни за боравене материали те ще се учат как да правят вотиви. Това е част от инициативата за събиране на средства за създаване на музеен образователен кабинет. Затова е обявена DMS кампания – за събиране на средства за оборудване, съвместно с фондация „Изи арт“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.