Микробус се преобърна край Разлог

Осъдиха родители, държали бебето си на веганска диета

Британска телевизия прави филм за Путин Разказва как той е променил света

Известни турски актьори изгряват на малкия екран

Макрон и Джонсън обсъдиха Споразумението за Брекзит в Париж

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 23 август 2019

24 домашни стопанства не са изпълнили предписанията срещу африканската чума по свинете

Арест за снимки под женски поли в Испания

„Елаците-Мед” чества две годишнини От 20 години те са в групата на “Геотехмин”

Няколко души загинаха от мълния при внезапна буря в Полша

България приема еврото най-рано през 2023 г.

Фандъкова проверява ремонта на Северен парк

В кожата на „Комисар Рекс” са влизали пет немски овчарки

Италия опитва да избегне избори Левицата постави пет условия за коалиция с „Пет звезди”

КАТ свали табелите на автомобил и ги загуби Собственичка на кола от Кърджали 6 месеца чака справедливост

Фидел Кастро – Последният Коменданте

Надживял студената война, Берлинската стена, Съветския съюз, 10 американски президенти и 638 опита за покушение срещу него, Фидел Алехандро Кастро Руз, е най-дълго управлявалият държавник в историята на ХХ век, който не е монарх. Само кралицата на англичаните може да се сравнява с него… и някои африкански племенни вождове от ранга на Робърт Мугабе.

Роден на 13 август 1926 г. от брака на богат плантатор с камериерката му, младият Фидел от ранна възраст говори за неравенствата, на които са подложени работниците хаитяни в плантацията за захарна тръстика на Анхел Кастро Руз. Изпратен да учи в луксозен частен пансион в Сантяго, бъдещият Коменданте на Кубинската революция трудно намира общ език с другите богаташки деца и след като е изгонен от училището, завършва образованието си в стриктен йезуитски колеж. Записвайки право в Университета на Хавана, Фидел Кастро бързо се включва в политическия живот на страната и през 1947 г. вече е един от най-видните оратори на водената от Едуардо Чибас „Партидо Ортодоксо“, която изповядва идеите на марксизма и социалното равенство. Същата година Фидел грабва оръжието, за да участва в безславния опит за сваляне на диктатора генералисимус Рафаел Трухильо в съседната Доминиканска република.

Целия текст, публикуван в „Труд“ на 13 май т.г., четете ТУК

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. „Фидел Алехандро Кастро Руз,Коменданте“ Личи си,че сте новобранци кирливи! Фидел Алехандро Кастро Рус е Ел Команданте на кубинската революция.

  2. Patria o muertе!Отечество или смърт!
    Сбогом команданте.Идеите не умират.Смърт на враговете на социализма.

  3. Долу БСП и предателите на светлите идеали на социализма.

    1. Иване , ти какво направи за идеите на социализма , освен горния неадекватен лозунг „Долу БСП и предателите на светлите идеали на социализма.“

  4. Фидел беше човек-епоха. Правени са стотици безуспешни опити на ЦРУ да го убият, някои, от които твърде комични, като избухващи пури и подметки и подобни, но той и кубинският народ, който беше неотстъпно с него, устояха на всичко – и на икономическата блокада, проточила се повече от половин век и на военни провокации на САЩ и на „перестройката“. Всеки, посетил Куба, е покорен от магията, горещия темперамент и притегателната сила на кубинците и Острова на свободата. Фидел беше любимият водач не само за Куба, но и подобно на Че Гевара, беше знаме за цяла Южна Америка и покоряваше хората с личния си чар, служенето на Родината, верността към идеалите и с огненото си слово. На едно от последните му появявания преди няколко години на Общо събрание на ООН в Женева, залата спонтанно стана на крака и дълго го аплодира. Легендарна фигура! Светла му памет!

  5. Снощи имаше предаване по една от нордхамер тв за Фидел Кастро. Някои го плюеха, но повечето кубинци и то младежи скърбяха истнски за него. Казаха, че той е пример за тях или идеал и те ще продължават борбите му за социална справедливост и развитие на Куба:) Нямаме търпение да отидем и да видим кубинските ни амигос. За много хора от зап. европа и Канада Куба се е превърнала във втора Родина, а за нас в 3-та:))))

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.