Филип Станев: Доверието към Слави Трифонов не зависи от това дали ще е депутат

Кадър от БНТ

Мисля, че всеки един участник в политически процес по света, взимайки участие в демократични избори, би трябвало да има амбицията да се представи добре. Това каза в "Още от деня" по БНТ Филип Станев от "Има такъв народ" и допълни, че подобна амбиция за първото място не е лишена от логика.

"Има такъв народ" има съществуваща политическа платформа, която функционира и се представи над очакванията на социолозите от предишните избори", заяви той.

Филип Станев беше категоричен, че в 45-ия парламент партията "Има такъв народ" не е отказала да състави правителство.

"Ние върнахме мандата не заради нещо друго, а защото щяхме да станем заложници на същите партии, срещу които се борим - ГЕРБ, БСП и ДПС". По думите му тогава партията им реално е можела да разчита на около 92 депутати, заедно с възможните партии за тогавашно коалиране. Това се нарича кабинет на малцинството.

Станев подчерта, че и в предишния парламент, и сега "Има такъв народ" няма да работи с ГЕРБ, БСП и ДПС, "на които се дължи сегашното състояние на държавата".

Ако ситуацията на тези избори се повтори с резултата от предишните, стигаме до един много простичък извод - демокрацията се лекува с повече демокрация. Да се страхуваме от избори, когато имаме демокрация, това е несериозно, отбеляза представителят на "Има такъв народ".

На въпрос дали "Има такъв народ" не рискува да загуби подкрепа от хората, които искат да видят Слави Трифонов в парламента, Филип Станев отговори: "Отговорност в политиката не се носи в пряка връзка от институционалния пост, който заемаш. Доверието към Слави Трифонов не се е случило заради това, че той е бил депутат, какъвто не е бил. Доверие се гради заради това да държиш на думата си, да спазваш принципите си, да имаш морал и най-вече да си провел каузи, които са били публични за обществото".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика