На 26 юни 2019 да почерпят

Електрическа буря в кралския двор Jaguar I-Pace изстреля най-болезнената стрела към сърцето на Германия

Опрощават дългове след 10 г. по пътя към Голготата Директива на ЕС чисти борчове на граждани със свободна професия

Трус от 2,9 по Рихтер е регистриран на 25 км южно от Кулата

Заловиха ръководителя на клона на „Ислямска държава“ в Йемен

Доналд Тръмп заплаши Иран със заличаване

Посланикът на САЩ в НАТО: Засега нямаме защита от руските крилати ракети

Експлозия избухна в нефтена рафинерия в Испания близо до Гибралтар (СНИМКИ и ВИДЕО)

Тръмп назначи Стефани Гришам за нов прессекретар на Белия дом

Тома Белев в схема за бетониране на морския бряг В нарушения на закона общинари пробутват „еколога“ като главен изпълнител за доработването на Интегриран план за управление

„Спейс екс“ изведе в орбита нови спътници и атомен часовник (ВИДЕО)

Обърнал се тир блокира пътя Видин-Монтана

Гореща вълна обхваща Европа, температурите скачат над 40 градуса

6,5-литров двигател V12 с мощност 770 коня и задвижване 4х4 прави лятото още по-горещо

Кражбите в Борисовата градина Кметът Фандъкова докладва сделките в парка

Филолози от България, Сърбия и Пакистан нищят идеи, идеали и утопии по пътя на словото

Двудневна научна конференция за студенти и докторанти с международно участие от Пакистан и Сърбия ще се проведе на 11 и 12 май в Пловдив. Мотото на форума е „Пътят на словото – идеи, идеали, утопии“, а участие ще вземат над 70 млади филолози – бакалаври, магистри и докторанти, от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Института за български език и Института за литература при БАН, Нов български университет и Медицински университет – Пловдив. Чуждестранното участие е от Сърбия и Пакистан.

Мотото „Пътят на словото – идеи, идеали, утопии“ е посветено на 120-годишнината от смъртта на писателя Алеко Константинов. По този повод студенти от специалност „Актьорство за драматичен театър“ в Пловдивския университет ще изпълнят откъс от пиесата на Руси Божанов „Щастливеца иде“. Като специален гост на форума домакините ще посрещнат сатирика Здравко Попов, представен от литературоведа доц. д-р Владимир Янев.

Сегашното издание е 19-о, а всяка година форумът е с различен наслов и дава среща на литературата и езика, видени през погледа на младите филолози. Национално жури по езикознание и литературознание ще оценява текстовете на участниците. Съпътстваща инициатива е постерната изложба „Граматиката като свободно изкуство“.

Презентираните в изложбата графики са картини на изреченската структура, получени с помощта на Фразово-структурната граматика и нейните инструменти за анализ и образно представяне на изречението. Автори на графиките са студенти, дипломанти и докторанти към Катедрата по български език на Филологическия факултет при Пловдивския университет.

Откриването на конференцията е в четвъртък от 10 часа в Дома на учените на ул. „Митрополит Паисий“ 6.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.