Таско Ерменков, БСП: Зад протестите стои правителството

Най-скъпият Rolls-Royce радва първо англичаните Тръгнаха първите 8 екземпляра от SUV модела Cullinan

Трафикът се осъществява нормално през проходите Шипка и Петрохан при зимни условия

Ново фентъзи от Дж. К. Роулинг „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд” е хитът на седмицата

Фандъкова: Решението за оставката на Симеонов е добро, но да не забравяме, че ситуацията е предизборна

Каракачанов: Валери Симеонов се връща в парламента, чакаме да предложи нов вицепремиер

60-годишен мъж загина на място, след като навлезе в насрещното и се сблъска с камион край Аксаково

Майките на деца с увреждания след оставката на Валери Симеонов: Продължаваме с протестите, докато не се изпълнят исканията за реформа

Цветан Цветанов: Оставката на Валери Симеонов не ме изненада Няма риск за голямата коалиция, заяви зам.-председателят на ГЕРБ

Биляна Дудова, световна вицешампионка и двукратна №1 в Европа по борба: След една загуба се появи гладът за победи

Срещат ли се все още красиви мъже?

Сергей Лавров: Западът упорито се опитва да превърне Балканите в плацдарм срещу Русия

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Отбелязваме Световния ден на недоносените деца

Дейвид Дейвис: Проектът за споразумение по Брекзит на Тереза Мей няма да получи одобрението на парламента на Обединеното кралство

Филолози от България, Сърбия и Пакистан нищят идеи, идеали и утопии по пътя на словото

Двудневна научна конференция за студенти и докторанти с международно участие от Пакистан и Сърбия ще се проведе на 11 и 12 май в Пловдив. Мотото на форума е „Пътят на словото – идеи, идеали, утопии“, а участие ще вземат над 70 млади филолози – бакалаври, магистри и докторанти, от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Института за български език и Института за литература при БАН, Нов български университет и Медицински университет – Пловдив. Чуждестранното участие е от Сърбия и Пакистан.

Мотото „Пътят на словото – идеи, идеали, утопии“ е посветено на 120-годишнината от смъртта на писателя Алеко Константинов. По този повод студенти от специалност „Актьорство за драматичен театър“ в Пловдивския университет ще изпълнят откъс от пиесата на Руси Божанов „Щастливеца иде“. Като специален гост на форума домакините ще посрещнат сатирика Здравко Попов, представен от литературоведа доц. д-р Владимир Янев.

Сегашното издание е 19-о, а всяка година форумът е с различен наслов и дава среща на литературата и езика, видени през погледа на младите филолози. Национално жури по езикознание и литературознание ще оценява текстовете на участниците. Съпътстваща инициатива е постерната изложба „Граматиката като свободно изкуство“.

Презентираните в изложбата графики са картини на изреченската структура, получени с помощта на Фразово-структурната граматика и нейните инструменти за анализ и образно представяне на изречението. Автори на графиките са студенти, дипломанти и докторанти към Катедрата по български език на Филологическия факултет при Пловдивския университет.

Откриването на конференцията е в четвъртък от 10 часа в Дома на учените на ул. „Митрополит Паисий“ 6.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.