Финансовият министър Росица Великова: Правим опит за въвеждане на еврото от 1 юли 2024 г.

Има вариант страната ни да приеме еврото от 1 юли 2024 г. вместо от 1 януари 2025 г., обяви служебният финансов министър Росица Велкова.

Покриваме критериите с изключване на страните с най-ниска инфлация преди осредняването на данните

Дата различна от 1 януари е прецедент

България може да направи опит да се присъедини към еврозоната от 1 юли 2024 г. вместо от 1 януари 2025 г., обяви служебният финансов министър Росица Велкова. Дотогава страната ни трябва да положи максимални усилия да покрие нужните критерии за намаляване на инфлацията. Дори и да го направи обаче има вероятност към юли месец тази година да успеем да покрием критерия за инфлация, но не на 100%, а както е направено при Хърватия, а с изключване на страни. Тези страни, които са с най-ниската инфлация да бъдат изключени от осредняването, обясни Велкова. Инфлацията трябва да бъде поддържана и в перспектива в периода 2023-2026 г. на ниво планиране на дефицита по консолидираната фискална програма в размер на три процента.

За да се случи това следващият парламент ще трябва да приеме приоритетно и необходимите четири закона, които Министерството на финансите отново ще внесе за обсъждане и разглеждане.

Разговорите, които водихме с Европейската комисия са, че ако целият процес мине гладко, няма да има законодателна и нормативна пречка България да се присъедини към еврозоната на 1 юли 2024 година, каза Велкова.

Ако това се случи датата би била прецедент, тъй като сега няма държава, която да се е присъединила към еврозоната с дата, различна от 1 януари. Това обаче не е забранено и невъзможно, посочи финансовият министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси