Парламентът в Прищина реши да се създаде косовска армия

Началникът на Пътната полиция в Казанлък е намерен застрелян

Вижте новата банкнота от 100 лева (СНИМКИ и ВИДЕО)

В квадратите на „Кръгло време”

Поставят новите ограничители по трамвайното трасе на „Графа“

Ивелина Василева: Глобите за замърсяване на въздуха, ще отиват при засегнатите общини

Министър Петкова: „Булгартрансгаз“ е на финала на процеса за създаване на борса за търговия с природен газ в България

Евростат: 60% от младите жени и 80% младите мъже у нас живеят с родителите си

Любител на залозите играл с данните на приятелката си и източил картите й Младежът регистрирал профил на името на гаджето си и проиграл 565 лв.

Новата Национална стратегия за детето е готова, заяви вицепремиерът Марияна Николова

Горски дариха 23 елхи на деца в Шумен

Арестуваха трима наркопласьори в Монтана

Евакуираха ученици от гимназия в Търново след сигнал за пожар Екстремните мерки били предприети след задействана оповестителна система

Хванаха двама пияни да шофират един и същи автомобил

Бойко Борисов: България е изключително уязвима заради конфликта между Русия и Украйна (ВИДЕО) Нов самолет Ф-16 е в значителна степен по-добър самолет от всички останали, заяви премиерът

Финландия се вторачи в НАТО Заплахата от Русия буди тревоги в Хелзинки

В продължение на десетилетия Финландия поддържа деликатните си отношения с Русия, избягвайки всеки ход, който би могъл да провокира “спящата мечка” на източната й граница. Днес, оттеглил се от кариерата висш дипломат, подканва страната си да рискува гнева на звяра, присъединявайки се към НАТО.

“Тази страна заслужава открит дебат, когато става въпрос за външната й политика и сигурността”, смята Хану Химанен, финландският посланик в Русия до 2016 г.

След четири години в Москва, Химанен се убеждава, че страната му трябва да спре да се притеснява от раздразване на Русия и да се заеме с гарантиране на собствената си сигурност с присъединяване към Западния военен съюз.

В наскоро публикуваната си книга, “Запад или Изток – Финландия и завръщането към геополитката”, той също така отправя критики към финландските политически лидери, които според него твърде отдавна отбягват открития публичен дебат по външнополитически въпроси – противоречиви аргументи, в навечерието на предстоящите през януари президентски избори.

А сигналите, че Финландия е готова за подобен дебат се увеличават – най-малкото заради присъствието на уникален про-НАТО кандидат за поста на държавен глава.

Нилс Торвалдс от Шведската народна партия (б.р. – която защитава интересите на шведски-говорещото малцинство във Финландия) е единственият, който открито говори за включване на страната му в алианса, в претрупаната група от седем претенденти.

Бившият журналист и евродепутат се надява гласът му да бъде чут, залагайки на противоречива кампания за присъединяването на Финландия като пълноправен член на НАТО.

“Всеки дебат във Финландия, свързан с външната политика, трябва да засяга НАТО”, смята Торвалдс. “Ако не говорим за това сега, е невъзможно да се подготвени за бъдещето.”

Не е тайна, че Финландия постепенно се насочва към дебат за членството си в НАТО. Тези президентски избори са първите, откакто Москва анексира Крим и началото на гражданската война в Украйна през 2014 г. Оттогава напрежението между силите на НАТО в Балтийско море и Русия не спират да се увеличава.

Съседите на Финландия вече бият камбаната, че техния регион може да се окаже следващата “гореща точка” с Русия. Постоянните нахлувания на руски изтребители в Скандинавското и Балтийското въздушни пространства допринасят допълнително за това безпокойство.

В отговор на смятаните за провокативни руски действия, Швеция – най-близкия военен съюзник на Финландия и също нечленуваща в НАТО – наскоро милитаризира отдалечения си остров Готланд в Балтийско море, за първи път от Студената война насам, и през септември проведе мащабни военни учения в региона със страните от алианса.

Същевременно НАТО разположи еквивалента на четири батальона в Полша, Естония, Латвия и Литва, като средство за сдържане срещу руската армия. Властите в целия регион казват, че се предприемат навременни действия за адаптиране и контриране на новото поколение военни капацитети, разработени от Кремъл. Финландия, решена да затегне защитата си срещу източния съсед, инвестира мащабно в отбраната и поддръжката на 280-хилядната си наборна войска.

Въпреки натегнатата обстановка обаче дебат за възможното членство в НАТО между кандидатите за президент практически отсъства.

Химанен отдава това на слабите традиции в обществения дебат във Финландия, когато става въпрос за националната сигурност, родени от трудното историческо съжителство на страната със СССР.

Алпо Руси, работил като съветник по външната политика към бившия финландски президент Марти Ахтисаари между 1994 и 1999 г., разказва, че членството на страна в НАТО е било обсъждано още тогава. Политиците във Финландия тогава преценили, че влизането в алианса е излишно, предвид новата епоха, започнала след края на Студената война.

Мнозинството от кандидатите в предстоящите избори сега, отразяват стандартните позиции от традиционния спектър на външната политика на Финландия.

Пекка Хаависто, кандидат на “Зелената лига”, който достигна до балотаж срещу действащия държавен глава Саули Нинистьо през 2012 г., е против приемане на страната в НАТО. Но като възможна отстъпка от тази позиция намекна, че това е възможно, ако подобно решение вземе първо Швеция.

Кандидатката на дясната “Партия на Финландците” Лаура Хухтасаари от своя страна смята, че Финландия трябва да продължи да разчита на собствените си отбранителни ресурси.

Действащият президент Нинистьо, който се ползва с 76 % подкрепа в навечерието на вота, защитава запазването на перспективата за членство в НАТО за в бъдеще, за сметка на разширяване на сътрудничеството с алианса сега. Но според него всяко решение за членството на Финландия трябва да бъде взето от мнозинството от финландците, вероятно чрез референдум.

“Нека не се заблуждаваме, че общественото мнение може да бъде променено от една декларация за политически намерения”, каза Нинистьо. “Ще се необходими конкретни факти, които обществото да разпознае като говорещи в полза на финландското членство (в НАТО).”
Подкрепата за което все още остава ниска – около 25 % в края на 2016 г. Но броят на нерешените по въпроса за членството в НАТО финландци се увеличава от началото на войната в Украйна насам, което предполага и промяна в общите нагласи.

Торвалдс, който защитава влизането в НАТО, е против референдум по този въпрос.

От своя страна, Чарли Салониус-Пастернак, наблюдател от финландския Институт за международни отношения смята, че неясната позиция на политиците в стрната за членството в НАТО е стратегически актив.

“Създаването на несигурност в съзнанието на Кремъл за намеренията на Финландия е един от основните мотиви на финландската политика последните десетилетия”, казва Салониус-Пастернак.

 

Десетилетия на баланс Изток-Запад

След две кървави войни с Москва, Хелзинки балансира деликатно между Изток и Запад по време на Студената война, следвайки политика на неутралитет, която позволява на Финландия да балансира между интеграцията в Европа и добрите отношения с Русия.

Това често пъти е налагало подтискането на вътрешни политически дебати, за да се угоди на желанията на големия източен съсед. След разпадането на СССР през 1991 г. Финландия се обърна рязко към Запада, присъединявайки се към ЕС и единната европейска валута.

(Със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (18)

 1. Труд Вие добре ли сте с фактите 280 000 армия!!!!А пробвайте пак.
  Ето малко по реална информация
  Active Personnel 8000 професионални военнослужещи
  Conscripts 25 300 наборници
  Reserve 900 000 резервисти

 2. тези неблагодарници са същите като нас ! Русия след успешна война с шведите през 1802 г. дава независимост на Финландия, а през 1978 г. освобождава България от турско робство /пардон, „съвместно съжителство“/… и за благодарност финландците 2 пъти воюват срещу Русия, а ние вече за трети път слугуваме / за без пари/ на немците…

  1. Тъпак! Четеш историята от руски учебник. СССР на 2 пъти напада Финландия. Нас са ни освободили 1878 но само за да си наложат влиянието на балканите. Защо не са ни освобиди 1834, а? През 44-та ни третират като загубили войната, въпреки че завършваме като съюзници. Прочети малко история а не каквото са те учили в часовете по марксизъм и ленинизъм. Нито Русия нито САЩ ни мислят доброто.

   1. Да не говорим, че братушките са ни освободили не само от турците, ами и от едни 30-тина и нещо тона злато, с които сме платили свободата си. А колко са ограбили 44-та – никой не знае. Извикали са ковчежника на БНБ да им отвори и са измъкнали ВСИЧКО от трезора.
    Братушки. Какво да ги правиш?!

    1. Говори за платеното, а не за тонове злато, които сме ги нямали!
     Сенил дементирол…

   2. Баба ти третирала кат загубили войната.. или искаш да сме били посрещнати кат победители? Ти си е6ати неадекватния олихофрен. Нищо чудно, че споделяш ценностите на поръчковия дисидент плевнелиев.

   3. Отделно, че само олихофрен кат теб и евроатлантиците ала плевнелиев и натовските шефове може да смята за нормално да си дадеш живота за чужди интереси…

    1. Кмнтр, червен анал скапан, разбирам че си форумна проститутка и за 50-те копейки на пост ще си разчекнеш г*за. Историята която ни налагаха 45 години вече избледня. Русия е просто велика сила която иска да контролира Балканите. “Братушки” и “Добрия дядо Иван” са измислици които комунистите налагаха. Не знам защо намесваш оная мижитурка плевнелиев. За разлика от теб не ближа ничии задници.

     1. Червен анал ши викаш на баща си и евроатлантиците кат плевнелиев.
      А, че си тъп и олихофрен е ясно.

 3. Няма лошо, стига да са готови да си платят цената… германия стана член на нато за сметка на отложеното 35 години обединение.

 4. Създаването на несигурност в Кремъл относно бъдещи действия на Финландия , е еднин от основните мотиви за провежданата политика в последните десетилетия . И сигурно са прави – Русия трепери от страх какво може да й направи финландската армия Но за да не трепери са стигнали до просто решение – насочването на две три ракети в посока на Финландия . С една цел – просто добросъседски поздравления оп случай „някой “ празнок на финландците Добронамерен отговор на евентуални празнични фойерверки .

 5. Za da usetite duha,reshitelnostta,smelostta,sebeotricanieto i geroizma na finlandcite e dostatuchno da prochetete knigata na general Karl Gustav Mannerheim-,,Spomeni“! Kak edna shepa finlandci razbivat i otbluskvat prevuzhozdashtite gi mnogokratno ruski agresori!Daze spored istoricite toya epizod s lesnata pobeda nad rusnacite ot strana na edna shepa narod pooshtryava i stimulira Hitler da vzeme reshenie da napadne Suvetskiya soyuz v yuni 1941 g. Finite sa mirolubiv,trudolubiv i dostoen za uvazenie narod! Malshansa im e,che sa susedi s edin takuv golyam,agresiven i vrazdebno nastroen kum sveta varvarski narod-rusiya.

 6. Русия е обречена на глад и самота, защото каквото изработи – го харчи да произвежда страх и недоверие у съседите. От 200 години насам Русия не е произвела нито един приятелски жест към някоя друга държава. България е освободена от турчина, за да заеме руснакът мястото на турчина на гърба на българина. Руснакът обича да мами и да краде. Доказателство за това е последният милиард и 200 милиона евро, които България плати след грозни руски заплахи за още глоби и лихви. Парите са платени за скрап, произведен по времето на Брежнев и представен като атомни турбини. Грабежът на България от Русия продължава чрез непостроената АЕЦ, която никога няма да бъде построена.

  1. Между 700 милиона и милиард всяка година крадат през горивата. Нефтохима никога не е на печалба, че да плаща данъци…

   1. Е па демокрация е… а нефтохим е важен инвеститор (кат дойнов в австрия) и затуй всеки по издигнал се политик ходи при зланев да му целува ръката.
    Отделно не забравяй, че нефтохимът бе основен играч за свалянето на виденов.

  2. Тия пари май са платени по присъда от демократичен съд… или викаш си си шизо и обичаш да виждаш несъществуващи неща?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.