На 18 юли 2019 да почерпят

„Лудогорец“ аут от Шампионската лига

Началникът на кабинета на Меркел: Тя е в добро здраве и е готова да довърши мандата си

Тръмп одобри среща на сенатор Рандъл Пол с иранския външен министър

Затиснатото от гума дете е в критично състояние Лекари от болницата във Велико Търново се борят за живота му

Българи кръщават свят извън Слънчевата система Отредени са ни звезда като Слънцето и горещ газов гигант като Юпитер

Мей призова за запазване на иранската ядрена сделка

„Зелените” настояват за 4 ресора в Еврокомисията

Украинските моряци, задържани в Керченския проток, остават в ареста

„Фейсбук” е проводник на фалшивите новини Киберпрестъпленията се увеличават

България U20 срещу Русия на четвъртфиналите в Португалия

Бившият вътрешен министър Валентин Радев ще ръководи етичната комисия на ГЕРБ

Иде драма с паспорти и лични карти до 2021 г. Изтича валидността на над 4 милиона документи в следващите 2 години

В Словакия песимисти: „Левски“ е по-богат и по-опитен

Потвърдиха два случая на африканска чума по прасетата и в Търговищко Болестта е установена в семейно стопанство и на територията на ловно

Фирмите купуват до 100 винетки онлайн Компаниите попълват екселска таблица с данните за превозните средства и плащат през банка

650 специализирани служители на пътната агенция ще следят за нарушители, които карат без електронна винетка, обявиха при представянето на новата система.

Хартиеният стикер остава на стъклото на автомобила до изтичането му

До 100 електронни винетки могат да купят компаниите само с един банков превод. Улеснението за фирмите, които разполагат с голям автопарк и транспортните компании вече е достъпно на сайта bgtoll.bg. За целта собствениците трябва да изберат опцията за закупуване на електронна винетка през банков превод и да въведат данни за юридическото лице. След това се изтегля екселска таблица, в която се попълват данните за всяко превозно средство, като впоследствие информацията се качва на сайта и се плаща чрез банков превод онлайн, разясниха от Агенция „Пътна инфраструктура“. По този начин ще се спестят усилия на бизнеса да попълва документите за всеки автомобил, камион или автобус поотделно и да плаща за винетките една по една. Освен това чрез онлайн опцията компаниите ще могат да закупят електронни разрешителни за ползване на републиканската пътна мрежа за различни категори и с различен срок на валидност.

Предимство е и че компаниите могат да купят чрез този метод и електронни винетки за превозни средства, които са регистрирани в различни държави.

Водачите на леки коли вече ще могат да си купуват и уикенд електронна винетка, като новият документ, както и всички останали електронни винетки, ще е валиден след 1-ви януари 2019 г. Цената на новата винетка ще е 10 лева и с нея ще можете да се предвижвате между 12 часа в петък и 23:59 в неделя.

Нарушителите, които карат без електронни винетки за първи път ще могат да се възползват и от по-евтината и лесна процедура да платят компенсаторна такса за това, че пътуват без такава, вместо да се налага да плащат значително по-солена глоба. 70 лева на място или в срок до две седмици по банков път ще трябва да платят водачите на леки автомобили, които са „забравили“ да си закупят електронна винетка.

Компенсаторната такса за тези, които карат превозни средства над 3,5 тона е 125 лева, а за камионите над 12 тона – 175 лева. След влизане в сила на тол системата от 16-ти август догодина обаче компенсаторната такса за тежкотоварните автомобили вероятно ще бъде актуализирана.

Въведената тол система у нас е сред най-модерните в света и е защитена от хакерски атаки. Нарушителите, които карат без закупени електронни винетки, няма да имат шанс да минат между капките. 650 души ще осъществяват контрола в цялата страна, като 105 автомобила ще работят на три смени. Те ще засичат чрез камери нарушителите и ще могат да място да наложат съответната компенсаторна такса, според класа автомобил.

Нарушението няма да може да бъде изтрито от системата дори от служителите, преди да бъде платена компенсаторната такса или дължимата глоба. Освен тол патрулите за водачи без електронни винетки край пътя ще дебнат и близо 300 стационарни камери.

Хората с увреждания ги получават безплатно
Режимът е облекчен

19 300 водачи вече са конвертирали хартиените си талони в електронни винетки през сайта bgtoll.bg.
19 300 водачи вече са конвертирали хартиените си талони в електронни винетки през сайта bgtoll.bg.

Хората с увреждания ще продължат да получават безплатни електронни винетки, както и досега. Това обаче ще се случва при значително облекчен режим. Освен лично в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес, тези хора ще могат да подадат заявление за получаване на електронна винетка с писмо чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път. В рамките на 7 дни документите им ще бъдат обработени, а ден по-късно те ще могат да получат безплатно едногодишна електронна винетка. Няма да е необходимо и хората с увреждания да ходят втори път до „Социално подпомагане“, тъй като разрешителното за ползване на републиканските пътища е електронно.

Над 19 300 са преобразували талоните си в електронни
Нов бутон на bgtoll.bg показва дали сте конвертирали документа успешно

Нов бутон на сайта bgtoll.bg ще показва дали сте успели да конвертирате успешно хартиената си винетка в електронна. Той ще е за улеснение на гражданите, за да са сигурни водачите, че не са объркали данните при попълване. Информацията, която може да бъде проверена чрез него, ще бъде опреснявана няколко пъти в денонощието.

При представянето на първата купена електронна винетка членът на УС на Агенция „Пътна Инфраструктура“ инж. Веселин Давидов демонстрира как можем да закупим новите разрешителни през терминал и получената за транзакцията касова бележка.
При представянето на първата купена електронна винетка членът на УС на Агенция „Пътна Инфраструктура“ инж. Веселин Давидов демонстрира как можем да закупим новите разрешителни през терминал и получената за транзакцията касова бележка.

Преобразуването на хартиените стикери в електронни не е задължително, а препоръчително, припомниха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Водачите, които не са успели да конвентират своите стикери няма да бъдат глобявани. Дори и да превърнете своята винетка от хартиена в електронна обаче, талонът трябва да остане залепен на предното стъкло на автомобила ви до изтичане на неговата валидност, припомниха от ведомството.

При самото преобразуване и при закупуване на електронни винетки водачите трябва да имат предвид, че вписването на регистрационните номера може да бъде както на кирилица, така и на латиница. При попълването на номера се въвеждат единствено цифрите и буквите от него, ако в него има точки и тирета, те се пропускат при въвеждането. Самите букви пък са задължително главни.

До 14 часа в петък през сайта bgtoll.bg и мобилната апликация към него са подадени 19 300 заявления за конвертиране на стикерите в електронни винетки. Закупени са 1275 електронни стикера на обща стойност 116 027 лева. От тях най- много са годишните – 1164. Засечени са и първите опити за измама чрез подаване на неверни данни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.