Фирмите спряха да търсят служители

Най-много свободни позиции за работа има в сферата на търговията и продажбите.

Обявите за работа в хотели и ресторанти намаляха с 25 на сто

Офертите са с 12% по-малко

Фирмите търсят все по-малко служители, показва анализ на компания-посредник при намиране на работа. Обявите за предлагане на работа през юли са с 12 на сто, или с 6000 по-малко спрямо юни. Най-голям е спадът в сектора “хотелиерство и ресторантьорство”, в който намалението в броя на обявите е с 25 на сто. Активните предложения за тази сфера са около 7000 през юли, като намаляват с около 2000 спрямо предходния месец.

Най-много служители търсят в търговията, като всяка пета оферта е именно за намиране на персонал в този сектор. 15 на сто от публикуваните обяви за работа са за служители в сферата на производството, следват хотелиерство и ИТ.

Намаляват и офертите за дистанционна работа - със 7 на сто спрямо юни. Едва 13,1 на сто от всички обяви са за работа от вкъщи, или общо около 5200 от публикуваните през юли оферти. По-голяма част от тези предложения (47%) продължава да бъде в сектора “ИТ”, следвани от обявите в “Административни и обслужващи дейности” (14%), секторите на аутсорсинг индустрията (14%) и “Търговия и продажби” (4%).

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика