Фирми дължат 28 млн. лева за заплати

Най-много нарушения има в ресторантьорството и търговията

Изплатени са 18,9 млн. лв. възнаграждения

Над 28 млн. лв. са неизплатените от работодателите заплати за 2017 г., сочат данните от Годишния доклад на КНСБ за нарушения на права, свързани с упражняване правото на труд. Има ръст на забавените заплати, които през 2016 г. са били 21 млн. лева. Увеличава се и сумата на изплатените възнаграждения - 18,9 млн. лв. през 2017 г. при 16 млн. лв. година по-рано.

Ръстът на забавените заплати се дължи основно на две предприятия, преустановили своята дейност, които обаче дължат пари на служителите си. Дължимите възнаграждения в тях са за 3,5 млн. лева.

Най-честите нарушения са свързани със сумирането на работно време и неизплащането на положения извънреден труд, заяви Величка Микова, национален секретар на КНСБ.

По данни на Главна инспекция по труда 17 962 са нарушенията, свързани с работното време, почивките и отпуските. Най-често те се установяват в секторите - търговия на дребно, ресторантьорство и туризъм.

България е на опашката в ЕС по спазване на основни трудови права, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той цитира данни от международното изследване, според което България се намира в златната среда от шест групи държави по степен на нарушаване на правата. Ние сме в трета група, в която има четири държави от ЕС- Испания, Великобритания, Полша и Унгария. Най-много нарушени трудови права има в Румъния и Молдова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари