Фирми укрили ДДС и мито за 1203 автомобила

Част от скъпите автомобили, внесени от САЩ и Канада. Снимка Агенция: “Митници”

Внесени от САЩ и Канада

Предлагат подкуп на митничари 

1203 случаи на внос на автомобили от САЩ и Канада, за които има основателни съмнения, че фирмите са ги декларирали на занижени стойности, за да укрият мито и ДДС, установи проверката на Агенция “Митници”, обявена в края на юни тази година.

Най-много случаи са установени от Митница Бургас и Митница Пловдив, като само в тези териториални дирекции очакваната щета за бюджета е в размер на 2 500 000 лв. мито и ДДС. Вследствие на засилените проверки през последните месеци се отчита спад на вноса на луксозни автомобили от тези две дестинации, като в същото време декларираната митническа стойност е повишена чувствително. Поискана е насрещна информация от митническите органи на САЩ и Канада, като до този момент няма постъпили отговори, посочват от Агенция “Митници”. Междувременно се извършват проверки на фирмите вносители.

По повод такава проверка е образувано и досъдебно производство за предложен подкуп, който митническите служители отказали.

Проверките показали, че в отчетността на фирмата фактури за внос на 255 автомобила от Канада и САЩ, не съвпадат като стойност и реквизити с представените пред митницата и приложени към декларациите за внос. За да ги убедят да прикрият направените констатации, от фирмата предложили 40 000 лева на двамата митнически служители, за което те сигнализирали незабавно. По случая се води разследване от ОД на МВР - Сливен.

През юни инспекторите от ТД Митница Бургас хванаха 29 случая, в които автомобилите, за да се обявят на по-ниска стойност, са описани като “катастрофирали”, “повредени”, “дефектирали”, “наводнени” и дори “ударени от градушка”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес