„Фолксваген“ затваря заводи в Германия

Заводът на “Фолксваген” в германския град Волфсбург

Премахват споразуменията за заплатите

Германският производител на автомобили “Фолксваген” обмисля затварянето на заводи в Германия за първи път в историята си, с което нанася пореден удар върху правителството канцлера Олаф Шолц, предават световните агенции.

Евентуално закриване на предприятия ще бъде първата подобна мярка в Германия в 87-годишната история на компанията, което ще доведе до сблъсък с влиятелните профсъюзи.

“Икономическата среда стана още по-трудна и нови играчи навлизат в Европа”, заяви главният изпълнителен директор на VW Оливер Блуме в изявление. “Германия като място за бизнес все повече изостава по отношение на конкурентоспособността”, обяснява Блуме.

Компанията планира да затвори поне един по-голям завод за производство на автомобили и един завод за компоненти в Германия, както и да премахне споразуменията за заплатите.

“Фолксваген” има около 650 000 работници, от които почти 300 000 са в Германия.

Половината от местата в надзорния съвет се заемат от профсъюзите, а германската провинция Долна Саксония, която притежава 20% от акциите, често застава на тяхна страна.

Предишни сблъсъци прекратиха или съкратиха мандатите на висши ръководители, включително на бившия главен изпълнителен директор Бернд Пишетсридер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа