Фондове инвестират в жилища за отдаване под наем

Все повече инвеститори се насочват към жилищни имоти в големи градове от Централна Европа.

Насочват се към Централна Европа

40% повече вложения в Полша и Чехия

С поскъпването на жилищата и ограниченото предлагане, което прави собствеността на апартамент недостъпна за все повече хора в Европа, на пазара навлизат инвеститори, които купуват с цел отдаване под наем, съобщава агенция Ройтерс. Къщите и апартаментите вече започват да се конкурират с офис сградите за парите на инвеститорите.

„В Централна Европа има много големи градове с положителна демографска и икономическа динамика и недостиг на пазара на жилища. Тук има добри условия за инвестиции в жилища под наем“, казва Станислав Кубачек, ръководител на Източна Европа в Хаймстаден, Швеция.

Инвестициите в жилища в Полша и Чехия нараснали с почти 40% за година. А по-високата рентабилност стимулира стартирането на нови проекти, смятат участниците на пазара. Датската компания NREP смята да инвестира приблизително 500 млн. евро в жилищния и логистичния сектор в рамките на 3 години в големи градове като Варшава, Вроцлав, Гданск и Краков.

„Инвеститорите виждат ясна пазарна възможност, тъй като по-младите поколения стават по-отворени към живот под наем, следвайки тенденцията от последните десетилетия в Западна Европа, а предлагането на модерни имоти под наем е много ограничено“, казва изпълнителният директор на NREP Руне Кок.

Чехия и Унгария също предлагат възможности за инвеститорите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти