Фондове от Западна Европа влагат в имоти в региона

Инвестициите в офис площи в държавите от ЦИЕ-6 възлизат на 1,25 млрд. евро.

Хотелският сектор е близо до рекорд

Услугите се развиват добре

Притокът на инвестиции в имоти към страните от ЦИЕ-6 (Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България) през първото тримесечие на 2019 г. е намалял с 21% в сравнение със същия период на 2018 г. Най-съществен принос за това има спадът, регистриран в Полша (60% на годишна база) и отслабването на сектора на търговските площи. Резултатът е общ обем на инвестиции в търговски площи в ЦИЕ-6 в размер на 1,61 млрд. евро за тримесечието, при 2,03 млрд. евро година по-рано.

„Позитивните новини са, че обемът на сделките в Чехия отново е на нивата си от първите тримесечия на 2016 г. и 2017 г., обемът на инвестициите в офис площи в ЦИЕ-6 възлиза на 1,25 млрд. евро и почти рекордните резултати в хотелския сектор (459 млн. евро)”, казва Марк Робинсън, специалист проучвания за Централна и Източна Европа в международна компания за недвижими имоти. „Фондове от Западна Европа са нетни купувачи през разглеждания период, а нетни продавачи остават американски и британски фондове. Местните и източно-азиатските инвеститори остават активни”, допълва той.

В световната икономика се наблюдава двускоростна динамика на БВП - забавяне на производството и засилване на развитието на сектора на услугите. Забавяне на индустриалното производство през първото тримесечие на годината се забелязва в Чехия и Румъния, но не и в другите страни от региона. В съответствие с посоката на движение на възнагражденията, ръст на търговските продажби се регистрира в повечето страни от ЦИЕ-6.

Коментари

Задължително поле