Фон дер Лайен: Страните от ЕС са използвали 150 милиона дози ваксини срещу Covid-19

Страните от Европейския съюз са използвали 150 милиона дози от началото на кампанията по ваксинация срещу новия коронавирус на 27 декември 2020 година, написа в туитър председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Ваксинацията набира скорост в Европа. Току-що преминахме границата от 150 милиона инжекции в ЕС. Една четвърт от всички европейци вече са получили първата доза. Ще имаме достатъчно дози ваксина, за да постигнем целта си да ваксинираме 70% от възрастното население на ЕС през юли“, написа тя.

Населението на ЕС е около 450 милиона души.

Според стратегията на ЕС за ваксиниране, публикувана по-рано тази година, първоначалната цел беше да се ваксинират 70% от възрастното население до лятото. След това в официалните документи на Европейската комисия формулировката беше променена на „през лятото“, след това - „до края на лятото“, коментира ТАСС. В разгара на кризата с доставките на ваксини през февруари председателят на Европейската комисия обясни на пресконференция в Брюксел, че под „края на лятото се има предвид астрономическия термин - тоест до есенното равноденствие на 21 септември. Сега, когато ситуацията с доставките на ваксини за страните от ЕС се стабилизира донякъде, целевата дата отново се измести към юли.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа