Фон дер Лайен: Украйна е единствената страна, където по хората се стреля, ако носят знамето на ЕС

Украйна е единствената страна, където по хората се стреля, ако са се загърнали със знамето на ЕС, заяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Страната минава през ада, само заради желанието си да стане част от ЕС, добави тя. Фон дер Лайен призова в следващите дни Европейският съвет да поеме историческата отговорност, като потвърди становището на комисията, че Украйна заслужава да получи статут на кандидат за присъединяване към ЕС.

По нейните думи вятърът на промяната отново се усеща в Европа. Носим отговорност към държавите, които искат да бъдат приети в ЕС, но и към нас самите, отбеляза тя.

Фон дер Лайен изрази увереност, че пътят пред всички държави от Западните Балкани води към ЕС.

ЕК препоръча миналата седмица Украйна и Молдова да получат статут на кандидати, докато за Грузия се предвижда тази стъпка да бъде предприета след изпълнението на допълнителни условия. Представители на Съвета на ЕС изразиха очакване утре становището на комисията да получи единодушна подкрепа на заседанието на европейските държавни и правителствени ръководители в Брюксел. Часове преди утрешното заседание на Европейския съвет е насрочена среща ЕС-Западни Балкани, на която да бъде потвърдено желанието за начало на преговорите със Скопие и Тирана след преодоляването на съществуващите пречки.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа