Фотограф „подведе“ публиката, канейки я на стилно събитие със заглавието „Без стил“

Никола Бумбалов Недич

С изложба си „NO STYLE“ – експериментална художествена фотография, Никола Бумбалов Недич посреща Никулден и празничния декември. Повече от 30 негови произведения, сътворени в различни периоди през последните години, провокират погледа на зрителите и гостите на арт пространството, сред римски разкопки, в сърцето на древна София.

Експозицията бе открита от Цвети Русалиева – галерист, от Георги Лозанов – изтъкнатият художествен и медиен критик, и от куратора на изложбата д-р Райна Дамяни. Изложбата съчетава житейските и творческите палитри в една цялостна мозайка от художествени експерименти, част от които за първи път се показват в Галерията за съвременно изкуство – „Арена Ди Сердика”. Георги Лозанов искрено и емоционално сподели с гостите спомени, свързани с годините, когато фотографията не беше във фейсбук, а беше стремеж към високи художествени постижения.

Със заглавието си изложбата „NO STYLE“ показва по двусмислен начин, че Недич не следва стандартните пътища на художествената фотография – споделя Райна Дамяни: „Фотографът художник експериментира с гледните точки и емоционални ракурси на визуален артист. Колажира, наслагва, интерпретира, но винаги търсещ и воден от обмислена идея, а не от самоцелно намиране и докосване. Творческият му път на художник, фотограф датира отдавна и той е ценен от своите колекционери и приятели с това, че не предлага буквално отражение на действителността, тя не му е нужна. Художникът в него не се интересува от регистрация на събития, типични за остротата на социалната фотожурналистиката, а съзнателно променя действителността. Художникът фотограф търси една етична, хармонично конструирана, художествена еклектика и я постига със синтез от похвати. Природата, натюрмортът, жената и тяхното взаимодействие са обекти на художествен експеримент. Заснети в студийната среда на ателието или в атмосферата на пленерно преживяване, те винаги носят смислова или двусмислена авангардност, на места дори сюрреализъм, който превръща творбите му в състояния, надграждащи рамките на традиционната фотография. Авторът колажира, наслагва, интерпретира сюжетно и като технически подход кадри от миналото и ги съживява, използвайки аналогови негативи и съвременни дигитални технологии”.

Художникът и галерист Цветелина Русалиева (Галерията за съвременно изкуство в хотел „Арена Ди Сердика”) представя за първи път така цялостно творчеството на Никола Бумбалов Недич.

А ето какво споделя за своя творчески път и самият автор: „Човек не се разделя с нещата, които са част от него, които обича и го вдъхновяват, които го изразяват дори по-добре от самия него. Нямам намерение да се разделям с моята любима фотография. Още помня миризмата на кожения калъф на "Смяна - 8", която ми подариха на 12-годишна възраст, преди цели 50 години. Именно фотографията като че ли предопредели пътя ми във ВТУ, където през 80-те години завърших приложна графика и плакат. И в тези бурни младежки години бях художник в ОКС - Ямбол, в ДФ „Българска фотография". Последва един дълъг и непрестанен процес на самоусъвършенстване, както и участия в общи художествени фото изложби. Първата награда на фотосалона „Стилб” - Ямбол, 1982 г., ми даде реален старт в изкуството на фотографията. Освен участията във всички изложби на „Стилб", успях да открия и 5 самостоятелни изложби в градовете Ямбол, Сливен, Стара Загора и др. Като член на „Групата на фотодейците в Ямбол” и „Клуба на фотодейците в България” имах възможността да се запозная и работя с много известни български творци художници и фотографи, които бяха част от незабравим живот… От 1985 до 1991 г. бях фотограф на драматичен театър „Невена Коканова” в Ямбол. Това бяха най-щастливите ми години… Докоснах се и снимах едни от най-великите артисти и режисьори в българския театър“.

Изложбата ще продължи до средата на януари 2020 г. и ще бъде част от празничния календар на галерията и културния живот на столицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства