Франция започва репетиции за Брекзит без сделка

Пристанището в Кале, където бизнесът се опасява, че ще се извият километрични опашки от камиони при евентуален Брекзит без сделка.

Бизнесът се опасява от проблеми, Лондон обещава поне три месеца без проверки

Мобилизирани са допълнителни 700 митнически служители

Франция започва едномесечни тестове на мерките, които е предвидила в случай на излизането на Великобритания от ЕС без споразумение, съобщи министър Жералд Дарманин, отговарящ за митниците на страната, предаде Ройтерс.

Бизнес организации от дълго време предупреждават за вероятни проблеми и дълги опашки от камиони, превозващи стоки от континента към Острова. Лондон обеща повечето стоки от Евросъюза да бъдат допускани във Великобритания без пълни митнически проверки в период от поне три месеца, ако кралството излезе от ЕС на 31 октомври без сключена сделка.

„Около месец ще действаме, сякаш вече се е случил Брекзит. Ще направим нещо като генерална репетиция, за да бъдем готови за края на октомври“, обясни Дарманин.

За целта са мобилизирани към 700 допълнителни митнически служители, а властите ще въведат онлайн гранични декларации, в които фирмите да обявяват превозваните стоки преди да достигнат границата, за да се избегнат километрични опашки.

Коментари

Задължително поле