Франция - кръв и мрак

На фона на борбата с втора вълна от COVID-19, заради което бяха въведени строги ограничителни мерки, включително вечерен час (виж вдясно - бел. ред.), Франция бе разтърсена от кърваво убийство. 47-годишен учител по история бе обезглавен от 18-годишен чеченец, имигрирал през 2008 г. с родителите си във Франция, където получили статут на бежанци.

Провинението на учителя е, че в час по свобода на словото показал на учениците карикатури на пророка Мохамед.

Според властите ислямски екстремизъм стои в дъното на нападението, заклеймено от правителството като атака в сърцето на френските ценности.

11 арестувани за обезглавения учител

Нападателят - 18-годишен чеченец, бе убит от полицаи

Единадесет души са арестувани във връзка с убийството на учителя Самюел Пати, предаде Ройтерс.
Четирима от задържаните са роднини на извършителя на престъплението Абдулах Анзоров. Сред арестуваните е и родител на ученик, подал официално оплакване заради показаните от Пати в час карикатури. Той освен това призовавал за протести пред училището, а негова полусестра се присъединила към „Ислямска държава” в Сирия през 2014 г.

Разследващите засега не са установили конкретна връзка межуд Пати и Анзоров. Нападателят живеел в град Еврьо, отдалечен на 100-ина километра от Париж, в предградие на който в петък бе убит учителят. Анзоров не е познат на силите за борба с тероризма, в миналото е извършвал само малки провинения.

В петък следобед роденият в Москва чеченец пристигнал пред училището в парижкото предградие Конфлан-Сент-Онорин и помолил ученици да му покажат кой е Пати. Когато той в късния следобед тръгнал пеша към дома си, Анзоров го проследил. Нападнал го с нож, нанасяйки му множество рани по главата, след което го обезглавил. После пуснал снимки на жертвата си в акаунта си в туитър, придружени с обиди като „неверници” и „кучета”.

Когато на място пристигнали полицаи, Анзоров произвел няколко изстрела с въздушна пушка, а органите на реда отвърнали на огъня и го повалили. Заподозреният опитал да се изправи и полицаите отново стреляли по него и го убили. Недалеч от тялото му бил открит 30-сантиметров нож.

До 3750 евро глоба за нарушителите

Улиците на Париж и още осем големи града във Франция останаха пусти в събота вечерта, когато влезе в сила въведеният вечерен час. Неспазването му се наказва със 135 евро глоба при първо нарушение, но при повторно наказанието стига до 3750 евро глоба и до 6 месеца затвор, предаде АФП.

В следващите поне 4 седмици жителите на деветте града (виж графиката) няма да могат да напускат домовете си от 21,00 ч до 6,00 ч.

Има и изключения, но за тях се изискват разрешителни. Ходенето на работа например е валидна причина за излизане в забранените часове. Допускат се и посещения при лекар, до аптека, до полицията, за разхождане на куче.

Коментари

Задължително поле