Франция продаде на Хърватия 12 „Рафал“-а

Конкретните параметри на сделката за самолета “Рафал” не бяха съобщени.

Изтребителите са употребявани и преработени

Сделката за апаратите възлиза на 1 млрд. евро 

Френският президент Еманюел Макрон и министърът на отбраната Флоранс Парли подписаха в четвъртък в хърватската столица Загреб сделка на стойност около 1 милиард евро за продажбата на Хърватия на 12 употребявани бойни самолета “Рафал”.

“Подписването на договора за самолетите “Рафал” има особено силно значение по време на днешното посещение, нова глава в нашите отношения. По този начин укрепваме способностите на хърватската армия и хърватските военновъздушни сили, като предоставените самолети ще повлияят на външната политика и на отбранителната система на Хърватия”, посочи хърватският премиер Андрей Пленкович.

Макрон благодари на Хърватия, че “винаги е бил истински и ясен партньор” и заяви, че подкрепя усилията на страната да се присъедини към Шенгенското пространство. Той подчерта, че Франция ще работи за това, когато поеме председателството на Съвета на Европейския съюз от началото на следващата година.
“През март ще говорим за Европа, която трябва да бъде по-обединена и която трябва да запази силата си”, заяви още Макрон, който влезе в историята като първият държавен глава на Франция посетил балканската страна в историята й..

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа