Франция пусна на вода „Баракуда”

Проектът “Баракуда” бе лансиран от президента на Франция Жак Ширак преди повече от 30 години.

Новата ядрена подводница има 40 години живот

Шестте нови подводни лодки ще струват 9 млрд. евро

“Суфрин” може да изстрелва ракети до 1 000 км разстояние

Президентът на Франция Еманюел Макрон официално пусна на вода най-новата мултифункционална френска ядрена подводница, клас “Баракуда”, на церемония, която се проведе в петък във военноморската корабостроителница в пристанището на Шербур, на Атлантическия бряг, предаде АФП. Подводната лодка с тегло 4 700 тона стомана и дължина от 99 метра е част от нова концепция за превъоръжаване на ВМС на Франция, която ще струва на бюджета на страната приблизително 9 млрд. евро. Отделно от “Суфрин”, Париж предвижда изграждането на още пет подводници от новия клас “Баракуда”. Всичките шест нови плавателни съда трябва да са въведени на въоръжение до 2029 г. и имат продължителност на живота до 40 години, което ги прави функционални до най-късно 2060 г. “Суфрин” е първата френска подводница способна на изстрелва междуконтинентални балистични ракети срещу цели на над 1 000 км разстояние.

Проектът “Баракуда” бе лансиран от президента на Франция Жак Ширак преди повече от 30 години, с цел да замени дизеловите подводници, клас “Рубин”, които са все още на въоръжение във флота на Франция. Подводните лодки от клас “Баракуда” разчитат на дигитални екрани вместо перископи и ограничен екипаж от 65 моряци.

Според френските експерти най-сериозният коз на страна на новите подводници клас “Баракуда” е новият ядрен двигател, който гарантира практически безшумно движение за сензори и радари. По официални данни двигателят на “Суфрен” е с мощност под 1 процент в сравнение с реакторите за граждански цели, но може да захрани всеки малък град. “Франция е една от малкото държави, овладяла безшумния атомход и само нашите реактори работят с уран, обогатен на нивото на цивилните нужди”, казва пред АФП един от директорите на програмата Паскал Лука.

Коментари

Задължително поле