Франция свали САЩ от баскетболния трон

САЩ вече не е властелинът на световния баскетбол, какъвто бе неизменно в последните 11 години. След три олимпийски и две световни титли „янките“ претърпяха провал на шампионата на планетата в Китай. Експерименталната селекция на Грег Попович, в която липсват най-бляскавите звезди на американския баскетбол, отпадна на четвъртфиналите след загуба от Франция със 79:89.

Поражението е първо в турнирен мач за САЩ от световното през 2006-а, когато „извънземните“ отстъпиха на Гърция на полуфинал. Преди мондиала наследниците на „дрийм тима“ паднаха от Австралия в контрола.

Мачът бе изключително равностоен, като „петлите“ повеждаха по-често, но така и не успяха да се откъснат, а американците обърнаха в последната четвърт и натрупаха аванс от 7 точки. В този момент обаче те пропуснаха да сложат край на интригата и си платиха в последните секунди. Крайният изход бе решен в бърза размяна на атаки, в която спокойствието и късметът бе на страната на французите. Еван Фурние с 22 точки и Руди Гобер с 21 бяха героите за успеха, а Донован Мичъл с 29 т. бе единственият на ниво за САЩ.

„Играхме срещу истински отбор – призна Попович. - Загубата боли, но животът продължава. Не е важно кои играчи не са били тук. Гордея се с момчетата.“

Коментари

Задължително поле