Франческо Тоти - Принцът на Рим

AS Roma's forward Francesco Totti greets supporters at the end of the Serie A football match AS Roma vs Bologna at the Olympic Stadium on September 29, 2013 in Rome. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE

"И сега... Невероятният! Неотразимият! Великолепният! Магическият! Извънземният! Капитанът! Франческоооо Тотииииии!"

Вече повече от 10 години всеки домакински мач на "Рома" започва с подобно възклицание на диктора на "Стадио Олимпико". В зависимост от важността на двубоя епитетите може да са много повече. Вчера това се случи за последен път. След четвърт век служба вероятно най-преданият човек в историята на футбола завинаги слезе от сцената в мач срещу "Дженоа".

Един истински римски вълк, чиято славна кариера стартира около... България. В далечната 1994 година Тоти дойде за мач у нас с италианския отбор на кадети. Още тогава се говореше, че е нещо специално. Но едва ли някой е очаквал, че през 2017 година неговото име ще е най-славното в цялата история на "Рома".

Мнозина в живота са наричани Любимия син. Тоти е вечният. "Вие решавате как да ме запомните - твърди Франческо. - Уважението ми е достатъчно. Това е най-важното в кариерата на един футболист."

Капитан, шампион на серия А, световен първенец, легенда, икона. Когато Тоти навърши 40 години през септември, великият №10 каза, че това ще е последният сезон във футбола. Ако днес попитате кой е най-великият Цезар на Римската империя, почти всички във Вечния град ще ви кажат - Франческо Тоти. За четвърт век емблематичният халф се превърна в символ на града.

Тоти е на едно ниво с най-великите десетки във футбола. Като Зинедин Зинан, Кака, Роналдиньо, Дейвид Бекъм, Ромарио, Рууд Гулит, Мишел Платини и, разбира се, Диего Армандо Марадона. Той е футболният еквивалент на диригента Херберт фон Караян, режисьора Стенли Кубрик или астронома Кристофър Рен. Всички те са останали такава следа, за която ще се говори и след няколко века. Но Кака имаше бързина, Роналдиньо - техника, Зидан - авторитет. Тоти имаше всичко взето накуп. Мнозина твърдят, че Принца на Рим е най-добрият италиански нападател в историята заедно с Роберто Баджо и Джузепе Меаца.

Сигурно се питате защо не отиде в "Реал" или в "Барселона"? Отговорът е много прост - защото не поиска. Не е имало голям клуб в света, който да не е преговарял веднъж с "Рома" за Тоти. За никога не е имало друг клуб. Влюбен в легендата Джузепе Джанини, още на 8 години малкият Франческо постъпва в академията на "вълците". Първият му мач е едва на 16 г. Сигурно в много грандове по света Тоти щеше да е многократен шампион и дори носител на "Златната топка". Той предпочете предаността и... една-едничка титла на Италия.

Принца не е обичан само от феновете на "Лацио" и има защо. През 1999 година в дербито на Вечния град Тоти вкара гол. Свали екипа си и отдолу имаше фланелка с надпис "Момчета, пак ви пречистих". По-късно след нов гол изгони един от телевизионните оператори и взе камерата му, насочвайки я към агитката на "Рома". Да поздравява своите тифози с различни фланелки винаги е било едно от хобитата на Тоти. Незабравима остава сцената, която Франческо посвети на бременната си съпруга Илари Блази. След гол Тоти сложи топката под фланелката си и легна на земята, докато съотборниците му започнаха внимателно да я вадят. Двойката често е наричана „италианските Бекъмови". Франческо и Илари имат три деца. Любовта на Тоти към децата също е пословична. Направи своя академия за малки футболисти, а също и отбор за мотоциклетизъм.

От днес Тоти вече няма да е футболист. Принца на Рим слезе от сцената, за да... се качи отново. Тоти влиза в управата на "Рома". А само той ще каже кога ще е новият президент или треньор.

Осинови 11 кенийчета

Франческо Тоти не е само футболен идол, а е и голям човек. От години Принца на Рим работи като посланик на добра воля на УНИЦЕФ, както и на детски селища „SOS Киндердорф“. Издаде две книги със смешки за малчугани, а неговият лик е използван и в анимационни филмчета. Тоти се включи и в кампания за подпомагане на бедни в Африка. Там осинови 11 кенийски малчугани.

Най-големият успех в кариерата на Тоти е световната титла през 2006 година. Носител е на ордена „Кавалер на републиката“. Освен това Тоти е най-възрастният голмайстор в Шампионската лига, най-големият голмайстор в историята на серия А (307 попадения), най-много мачове за "Рома" (785), най-младият капитан в италианския футбол и човекът с най-много голове в битката за Рим (11).

Най-добрият, когото съм виждал

Франческо Тоти е най-добрият футболист, когото съм виждал. Никога няма да забравя мачовете и головете му. Пожелавам му всичко най-хубаво в живота.

Диего Марадона, легенда на Аржентина и "Наполи"

Горд съм, че съм треньор в последния мач

Тоти бе най-важната част от мача "Рома" - "Сампдория". Горд съм, че съм треньорът, който имаше честта да го изпрати в последния му мач. Неговата гениалност блести отвсякъде. Тоти чете футбола, рисува футбола, пее футбола. Неговият характер е фундаментален за Италия. Господ е дарил футбола и родината ни с Франческо Тоти.

Лучано Спалети, треньор на "Рома"

Исках в „Рома“ заради Тоти

Имаше възможност да подпиша с "Рома", когато играех в Америка. Веднага възкликнах: "Може да играя с Тоти!" Много съжалявам, че не се получи. За мен беше специално и когато съм му бил съперник на терена. Оттеглянето на Франческо е загуба за футбола.

Дейвид Бекъм, бивш английски национал

Той е от друго измерение

Франческо Тоти е футболист от друго измерение. Винаги съм се наслаждавал да го гледам и да бъда с него в националния отбор на Италия. Истинска легенда, пред която всички можем само да се преклоним. Най-добрият играч на нашето поколение.

Алесандро дел Пиеро, легенда на "Ювентус"

Бих искал да не спира

Аз имам два гола за националния отбор на Италия. И единият е, защото Тоти ме улучи по главата. Франческо е фантастичен и велик. Ако се чувства още здрав, бих искам да не се отказва. Тоти не е само №1 за Италия, а един от най-големите в света.

Антонио Конте, треньор на "Челси"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят