Френската полиция застреля похитителя от Требе

Снимка: Архив

Полковник от жандармерията отишъл доброволно в плен и предавал случващото се с телефона си

Похитителят, който взе заложници в супермаркет в южния френски град Требе, е застрелян от полицията. Това съобщават AFP и BFMTV. Информацията е потвърдена от френския вътрешен министър Жерар Колон, който пристигна на мястото на инцидента.

Властите съобщиха и името на нападателя - това е Редуан Лакдим, на 26 години. Задържан е за дребни престъпления и притежание на наркотици.

Заложническата криза продължи близо три часа. До момента е известно, че нападателят който е от марокански произход и е бил въоръжен с автомат "Калашников", е убил трима души - двама от тях при влизането му в магазина. Има и няколко пострадали.

По-рано той е прострелял смъртоносно жена и е ранил мъж, отнемайки колата им. След това, в парк на близкия град Каркасон, е стрелял по полицай, който е в тежко състояние в болница. После се отправил към отдалечения на 10 км Требе и около 13.00 ч. българско време е нахлул в супермаркета.

Полковник от жандармерията, намирал се в магазина по време на атаката, се е предал доброволно на похитителя и е предложил да бъде взет като заложник. През цялото време той е държал телефона си включен, за да могат колегите му отвън да слушат какво се случва. полковникът е бил прострелян при атаката на полицията, тъй като е използван от терориста за жив щит. Той е жив, но в тежко състояние. Вътрешният министър Жерар Колон определи постъпката му като "геройство".

Магазинът беше щурмуван малко след 15.30 ч. българско време от специален отряд на жандармерията, който е ликвидирал похитителя. Съобщава се също, че освен стрелково оръжие, мъжът е имал и гранати.

Властите вече обявиха инцидента за "терористичен акт".

Според телевизия BFMTV, пред супермаркета са дошли майката и сестрата на нападателя.

Френски медии съобщиха, че мъжът е бил в списък на службите за сигурност с радикализирани ислямисти, които представляват заплаха за националната сигурност.

Съобщава се също, че той е настоял за освобождаването на Салах Абдесалам, организатор и последният оцелял терорист при атаките от 13 ноември във френската столица Париж. Абдесалам беше задържан при полицейска операция в брюкселския квартал Моленбек.

Коментари

Задължително поле