Френският парламент прие въвеждане на квоти за жени в управлението на компаниите

Снимка: Pixabay

Френското национално събрание единодушно прие на първо четене законопроект за равенството между половете: след одобрението на новите правила от Сената поне 30% от лидерските позиции в големите компании ще трябва да бъдат заети от жени, съобщава националният ежедневник Le Figaro. Макар инициативата да получава широко одобрение, някои експерти посочват, че няма да е лесно да бъде приложена: компаниите трябва да имат предвид „икономическата реалност“ и да не уволняват ценни служители.

Предложението бе инициирано от вицепредседателя на „Напред, република!“ и ръководител на делегацията по въпросите на равенството между половете, Мари-Пиер Риксан, а основната мярка беше въвеждането на квоти за жени на ръководни позиции в големи компании. Предложението беше подкрепено единодушно от всички депутати и сега то ще бъде разгледано в Сената.

По време на заседанието Мари-Ноел Батистел от Социалистическата партия заяви, че „би искала да се върви по-бързо и по-далеч“, докато Матилда Пано от „Непокорената Франция“ би предпочела „по-амбициозен“ текст, но и двете подкрепиха умерения напредък. Лорънс Трастур-Иснар от дясната Републиканска партия също отбеляза, че текстът „позволява да продължи работата в областта на равенството между мъжете и жените“.

Според изданието това междупартийно единство е „докоснало до сълзи“ автора на инициативата Мари-Пиер Риксан. В същото време министърът по въпросите на равенството между половете Елизабет Морено призна, че „квотите понякога са тревожни, но са необходими“, за да се „навакса пропастта, свързана с неравенството, дълбоко вкоренена в манталитета на французите“. Министърът също така подчерта, че френското общество „остава в много отношения патриархално, сексистко и дискриминационно“.

Според Le Figaro член 7 от новия законопроект изисква до 2027 г. в компания с повече от хиляда служители поне 30% от заемащите „ръководни длъжности и членове на ръководни органи“ да са жени, а през 2030 г. тази цифра трябва да достигне 40%.

За неспазване на новия закон компаниите може да бъде глобявани с до 1% от фонда за заплатите. Според представителя на парламентарното мнозинство Жан-Рене Казенев обаче тази сума е „непропорционална“. Жан-Фрнасоа Коуп се съгласява, че е „твърде голяма“, но признава: „Ако искаме това да работи, трябва да сме малко корави“. Статията отбелязва, че за спазване на актуализираните правила за предприятията се предвижда период от две години.

В допълнение към член 7, който излезе на преден план, законопроектът предвижда и други мерки за осигуряване на равенство между половете в професионалната среда. Например, квотната система ще се прилага за конкурсната комисия за прием в университети и ще бъде взета предвид при статистическия мониторинг на разпределението на половете в различни сектори на икономиката. „Това е бюрократична мярка с добра цел. Необходимо е да се позволи на всички млади жени и млади мъже в нашата страна да избират професия, без да се сблъскват със стереотипите на пола“, обяви Мари-Пиер Риксан. 

Също така се предоставя помощ за семейства с един родител, тъй като в 85% от случаите става въпрос за жени, които наистина трудно намират работа. Например в детските ясли и други институции ще бъдат запазени места за малките им деца, за да улеснят намирането на работа. Друга точка от законопроекта се отнася до подкрепата на жените предприемачи: Държавната инвестиционна банка има за задача да поддържа разнообразие между половете сред тези, на които издава заеми, пише още Le Figaro.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа