Фурор на изложбата на Вежди Рашидов и Николай Янакиев в Барселона

Вежди Рашидов, Жозеп Феликс Бенз и Николай Янакиев

Истински фурор сред испанската публика предизвика откритата късно вечерта в четвъртък – 11 октомври, изложба от 12 скулптури на Вежди Рашидов и 11 живописни платна на Николай Янакиев в Галерията на Кралския артистичен кръг в Двореца Пинятели на ул. „Аркс“ в центъра на Барселона.

Най-старата професионална галерия на Испания, основана още през 1881 година, бе препълнена от ценители, колекционери, изкуствоведи, собственици на галерии, дипломати, представители на кметската управа, бизнесмени, които аплодираха творбите на двамата български художници. Куратор на изложбата е Долорес Накова.

Известният изкуствовед Жозеп Феликс Бенз, президент на Кралския артистичен кръг на Барселона и член на Международната конфедерация на арт критиците откри експозицията с вълнуващо слово, в което заяви: „Барселона тази вечер преоткрива големи таланти от България. За мен е голяма чест да представя в най-старата професионална галерия на Испания автори от такава висока класа в изкуството, каквито са Вежди Рашидов и Николай Янакиев. Техните творби имат значение не само за европейската, а и за световната култура. Ето защо се надявам, че с изложбата направихме първата крачка, с която ще реализираме съвместни проекти, за да можем да преоткриваме културата на два стари народа, незнайно защо останали толкова малко познати един за друг до днес.“

Интелектуалният елит на Барселона се възхити на скулптурите на Вежди Рашидов и на живописните платна на Николай Янакиев. Всепризнатият колекционер Луис Басат се задържа дълго пред „Портрет на Гауди“, който Рашидов е изваял от бронз и така е увековечил образа на Антони Гауди - прочутия архитект на емблематичната за Барселона катедрала Саграда Фамилия и други знакови сгради в Каталуния.

„Предвиждаме да има постоянно присъствие на български творци, които да подреждат всяка година изложба в Кралския артистичен кръг”, обясни кураторката Долорес Накова. Тя е категорична, че Каталуния заслужава да види творбите на родни художници, признати в други страни. Изложбата на Вежди Рашидов и Николай Янакиев ще продължи до 4 ноември т.г.

Вежди Рашидов и Николай Янакиев се подписаха в Златната книга на Кралския артистичен кръг, в която се пазят посланията на творци като Хуан Миро, Пабло Пикасо, Салвадор Дали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства