Футболните сензации на 2016 година

Заради ЦСКА столицата почервеня на 24 май, а парадът се проведе пред парламента. Снимка Булфото

Два дни останаха, за да отворим шампанското и да поканим 2017 година в живота ни. Много неща преживя футболът през последните 12 месеца. За някои от тях ще се говори и след един век. На първо място това са три отбора, които никой не слагаше в сметките, а се отрупаха със слава.

Да започнем от нашите географски ширини. Преди година и половина ЦСКА бе пратен в изгнанието на аматьорския футбол. Почна да играе мачове по села и паланки, да бие дори с 11:0. Но единственото, което се очакваше от "червения" отбор, бе да се класира първи във "В" група. Вместо това ЦСКА направи чудо, на което само този клуб е способен - спечели купата на България. За първи път в историята аматьорски отбор триумфира с трофея. На стадион "Васил Левски" имаше 33 000 фенове, което си остана рекорд за българска арена в официален мач през цялата година.

На около 2000 км на запад се случи нещо подобно. Също преди година и половина малкият "Лестър" едва се спаси от изпадане от Висшата лига. За да спазят традициите, световните букмейкъри дават коефициенти за титла дори за най-слабите. В случая "Лестър" бе 2000:1. Ех, да сме знаели... През май "лисиците" станаха най-сензационният шампион в ерата на Висшата лига, а може би и на целия футбол. В конкуренцията на събрани за по половин милиард евро отбори като "Манчестър Юнайтед", "Манчестър Сити", "Челси", "Арсенал"...

ЦСКА и "Лестър" обаче имаха подобна съдба в следващите 6 месеца. Изненадващите триумфи не изстреляха отборите в орбита, а просто ги приземиха. ЦСКА се завърна в новата Първа професионална лига, но третото място, резултатите и играта разочароват. Светлият лъч е завръщането на най-големия не само за "Армията", но и за футбола ни Христо Стоичков. След дълги години далеч от ЦСКА кавалерът на "Златната топка" отново е в храма в Борисовата градина. И надеждата е с него колосът да стъпи на крака. В Англия пък "Лестър" се завърна в... битката за оцеляване. А при изравнените сили тя въобще няма да е лесна. Класирането на осминафиналите в Шампионската лига е само черешка във вече недотам сладката торта.

Стигаме и до Евро 2016. Там сензацията не беше една. Но нека започнем с най-голямата. Сбъдна се неписаното правило на всеки 12 години да има нов шампион на Стария континент. Миналия път - през 2004-та, на финал за първи път в историята си бяха Гърция и Португалия. Четата на младия Кристиано Роналдо потъна в сълзи заради елините в Лисабон. Вече узрял и превърнал се в мегазвезда нападател, най-накрая показа, че успехите му няма да са само с "Реал" (Мадрид). Португалия тръгна трудно, мина през ужаса на дузпите и накрая сътвори чудото - срази Франция на "Стад дьо Франс" във финала! А за да е драмата пълна, рано-рано Кристиано се контузи и влезе в ролята на първи помощник на Фернандо Сантош.

Евро 2016 беляза изгрева на северното сияние, наречено Исландия. Също и на гордите британски лъвове от Уелс и Северна Ирландия. Дори малка Албания до последния миг мечтаеше да мине групата. Тук можем само да наведем глава и да си спомним - през 1994 година целият свят гледаше нас, както тях сега. Днес сме някъде около Уганда в ранглистата на ФИФА.

И все пак българският футбол също имаше сериозен успех, макар и със сериозен международен принос. "Лудогорец" не само влезе в групите на Шампионската лига за втори път в историята си, но се класира за 1/16-финалите в Лига Европа. При това българският първенец има право да се гордее с пет от шестте си мача. Само при 0:6 от "Арсенал" тимът на Георги Дерменджиев усети, че може и да боли. Но пък четирите мача с "Пари Сен Жермен" и "Базел" са достойни за уважение.

На 20 май българският футбол обаче имаше повод за истинска гордост. Никога в един ден, в един мач на родна земя не са били трима кавалери на "Златната топка". Стигна се дотам да не можем да преброим колко световни и европейски шампиони гостуваха. Само един българин можеше да организира подобно шоу. Естествено - Христо Стоичков. За 50-ия си юбилей Камата дари на България бенефис, който никога няма да бъде забравен. 40 000 на трибуните неистово търпяха проливния дъжд, за да видят още веднъж и още веднъж спринта на най-големия футболист в историята ни.

В графата сензации влиза и "Реал" (Мадрид). Не заради 11-ата спечелена Шампионска лига, а заради своя треньор. Зинедин Зидан бе футболист от друга планета. През февруари "Реал" го извика да спасява сезона, въпреки че никога не бе водил елитен тим в кариерата си. И Зизу включи на "единадесета"! Стана първият треньор, който в дебютната си година спечели Шампионската лига. И до ден днешен има само две загуби с "Реал" - от "Волфсбург" в четвъртфиналите с 0:2, която Кристиано Роналдо неутрализира с хеттрик в реванша - 3:0, и от „Атлетико“ (Мадрид) с 0:1 в Примера през пролетта. За новата година Зидан е призван в нова мисия - да спре "Барселона" и Лео Меси в Ла Лига. Планът върви повече от добре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ