10-те най-поръчвани питиета за 2019 година в цял свят

Джъстин Трюдо призова Иран да предаде черните кутии от сваления самолет на Франция

Томислав Дончев: 10-15 млрд. лв. са необходимите инвестиции във водния сектор

3,6 млрд. евро са приходите от международен туризъм за периода януари-ноември 2019 г.

Емил Димитров: Няма вредни емисии от изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Групата GRECO поздрави България за борбата с корупцията Страната ни е изпълнила общо 16 от 19 препоръки, отправени през 2015 година

Конър – милиардер на 35?

83-годишна жена почина след удар от кола в Разград

САЩ готвят нови санкции срещу Венецуела

Зеленски не прие оставката на премиера Гончарук

Протестит срещу пенсионната реформа затвори Лувъра

„Студена” източена с подпис на Димов от „Стомана” Синдикатите настоявали да не се спира водата на дружествата

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Министър Танева: 203 хиляди свине са евтанизирани у нас заради свинската чума

Деница Сачева: От 2009 г. досега са дадени над 500 млн. лв. за лични асистенти

Футболът в древността

От Централна Америка през Римската империя чак до Китай историята е пълна с разновидности на „играта с топка”. Приличащите на футбол игри са на не повече от 4000 години.

Най-ранните сведения са от Мезоамерика, където около 1500 г. пр.н.е. е създадена първата гумена топка. През 1200 г. пр.н.е се създават и първите игрища и 300 години по късно „играта с топка” се считала за забавление, зрелищен спорт и част от религиозен ритуал. Била е в центъра на религиозния и всекидневния живот на ацтеки, маи и на племената северно от Аризона.

Сведение за подобна игра има от времето на Римската империя и се наричала harpastum. Тя дошла от древните гърци, които я практикували под името phaininda и представлява два отбора, които се движат по ограничен с линии терен, като се стремят да достигнат с малка твърда топка отвъд линията на противника. Топката се подавала с ръце и с крака. Играчите си пречат по всички възможни начини при овладяването на топката. Напомня на сегашното ръгби и се предполага че приключвала при отбелязване на 21 точки.

От всички древни игри най-старата и близка до съвременния футбол е играта Кую, наричана още Куджу или Цу Чу, която първоначално била използвана за тренировките на военни кавалерии, докато не добила популярност и не започнала да се играе и за забавление. Впоследствие била за пръв път представена официално по време на династията Хан (206-220 г.пр.н.е) и включвала ритане на топка през отвор в мрежа. Мачовете често се провеждали в императорския двор и имало 6 врати във формата на полумесец. Топката била с пълнеж от пера. През 1000 година тя била разпределена на състезателна и популярна версия, но през XVIII в. напълно изчезнала.

Има и доказателства за друга подобна на футбол игра, наречена „кемари”, практикувана в императорския двор в Киото, Япония. Тя се играела от четири човека. Съдия отброявал подаванията и присъждал точки за най-изящните отигравания.

Доказателства за игра с топка в така наречената „майка на футбола”, Англия, има едва от 800 г., като станал популярен през XI век по времето на крал Едуард. Футболът се развива през годините и след множество спънки през 1863 бива създадена футболната асоциация, а с нея и общите правила, които са в основата на модерния футбол.

Играта продължава да се развива и до ден днешен, като бива играна от повече от 200 милиона души редовно, гледана е от всички точки на света е се е превърнала в най популярният спорт на планетата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Много интересна информация! Браво!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.