Министър Ангелкова: Сърбия е важен пазар за входящ туризъм у нас

Апаши задигнаха две каси с пари от дом за стари хора

Велико Търново се представя на Международно туристическо изложение в Букурещ

Звездата на „Discovery channel“ Беър Грилс нарушил закона в Рила (ВИДЕО)

Три двойки влизат в новия сезон на „Женени от пръв поглед“

Вложиха 149 639 лева в обновяване на спортната зала в Павликени

Съдът отказа за втори път предсрочното освобождаване на Георги Сапунджиев, прегазил и убил 4-годишния Паоло

Андреа показа горещо тяло (СНИМКИ)

994 000 лева са приходите от нощувки за месец в Търновско От чужденците най-многобройни са били румънците

Арестуваха подпалвач, заканил се с убийство на полицай Запалени треви в Северозапада бушуват в пожари, застрашават къщи и хора

Арестуваха молдовски гражданин и софиянец за кражба на бижута в Златица

Стрелба в центъра на Мюнхен, двама загинали Едно от телата е на предполагаемия нападател

1,3 млн. лв. са средствата за спорт през 2019 г. в Община Горна Оряховица Над 370 000 лв. ще бъдат вложени в дълготрайни инвестиции в материалната база

Пиян с над 2 промила шофьор на автобус предизвика катастрофа в Асеновград

Депутатите без никаква заплата при безпричинни отсъствия

Футболът в древността

От Централна Америка през Римската империя чак до Китай историята е пълна с разновидности на „играта с топка”. Приличащите на футбол игри са на не повече от 4000 години.

Най-ранните сведения са от Мезоамерика, където около 1500 г. пр.н.е. е създадена първата гумена топка. През 1200 г. пр.н.е се създават и първите игрища и 300 години по късно „играта с топка” се считала за забавление, зрелищен спорт и част от религиозен ритуал. Била е в центъра на религиозния и всекидневния живот на ацтеки, маи и на племената северно от Аризона.

Сведение за подобна игра има от времето на Римската империя и се наричала harpastum. Тя дошла от древните гърци, които я практикували под името phaininda и представлява два отбора, които се движат по ограничен с линии терен, като се стремят да достигнат с малка твърда топка отвъд линията на противника. Топката се подавала с ръце и с крака. Играчите си пречат по всички възможни начини при овладяването на топката. Напомня на сегашното ръгби и се предполага че приключвала при отбелязване на 21 точки.

От всички древни игри най-старата и близка до съвременния футбол е играта Кую, наричана още Куджу или Цу Чу, която първоначално била използвана за тренировките на военни кавалерии, докато не добила популярност и не започнала да се играе и за забавление. Впоследствие била за пръв път представена официално по време на династията Хан (206-220 г.пр.н.е) и включвала ритане на топка през отвор в мрежа. Мачовете често се провеждали в императорския двор и имало 6 врати във формата на полумесец. Топката била с пълнеж от пера. През 1000 година тя била разпределена на състезателна и популярна версия, но през XVIII в. напълно изчезнала.

Има и доказателства за друга подобна на футбол игра, наречена „кемари”, практикувана в императорския двор в Киото, Япония. Тя се играела от четири човека. Съдия отброявал подаванията и присъждал точки за най-изящните отигравания.

Доказателства за игра с топка в така наречената „майка на футбола”, Англия, има едва от 800 г., като станал популярен през XI век по времето на крал Едуард. Футболът се развива през годините и след множество спънки през 1863 бива създадена футболната асоциация, а с нея и общите правила, които са в основата на модерния футбол.

Играта продължава да се развива и до ден днешен, като бива играна от повече от 200 милиона души редовно, гледана е от всички точки на света е се е превърнала в най популярният спорт на планетата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.