Футуристично кино с виртуална реалност на голям екран в София

Технологията на виртуалната реалност набира все повече популярност, а сега три екранни творби, направени с футуристичната технология, ще имат премиера в София. „Преобразуване", „Бележки за слепотата" и „Мрачни очи". Прожекциите ще се състоят на 26, 27 и 28 ноември в Зала 4 на НДК, с предварително записване (26 ноември, петък, 16:00-19:00, събота и неделя, 10:00-19:00). 

„Преобразуване“ е фантастика за приключенията на Александро, който се записва доброволец за участие в експеримент за изследване на сънищата. Той няма представа, че това ще го направи зависим от Елза – форма на изкуствен интелект. Тя ще дигитализира и дематериализира подсъзнанието му и ще се подхранва от него…

„Преобразуване“ на Жером Бланке насочва зрителя в съновидение, между удивлението от техниката и поетиката на интимното преживяване. Показвайки безспорна зрялост при поддържането на виртуалното повествование с помощта на видео и звук, Преобразуване е същински късометражен филм, който ви потапя в друга реалност, не ви кара да мислите за медиума, а тласка интереса направо към разказа. Залог, който все още прекалено рядко наблюдаваме в тази област…

Второто заглавие е „Бележки за слепотата“ и представлява потапяне във виртуалната реалност на живота на писателя Джон Хул.

През 1983 г., Джон Хул, професор по богословие и писател, ослепява.За да осъзнае и приеме тази драматична промяна, в продължение на три години той води личен дневник, представляващ повече от шестнадесет часа аудио записи, уникално свидетелство за загубата на зрение и откриване на свят „отвъд видимото“.

Въз основа на тези оригинални записи, „Бележки за слепотата: В тъмнината“ използва технологията на виртуалната реалност и механизмите на геймплей, за да потопи потребителя в познавателния и емоционален свят на слепотата.

По време на това чувствено и сетивно потапяне, наситено с мълчания и осенено с поетика, се очертава ходът на хуманистичния размисъл, който в мрака на слепотата, е осветен от благодат и щедрост.

Третият филм в селекцията е „Мрачни очи“. С гласа на Тахар Рахим, това произведение разказва притчата за слънцето, разочаровано от човеците и решило да залезе, за да не изгрява никога повече. Мракът събудил мъртвите. Зомбита и хора влезли в ожесточена битка.

Потапяме се в загадъчен свят, където нощта е станала вечна. Насред хаоса, момче зомби, Глуми, и простосмъртно момиче, Нена, се осмеляват да играят на любов.

„Мрачни очи“  черпи от кодовете на литературата, киното и видеоигрите, за да предложи оригинален разказ във виртуална реалност, изграждащ постепенно връзки между историята, разказвача и зрителя. „Мрачни очи“ предлага възможност да възпроизведем колективни основи на фиктивно общество, изпаднало в безпомощност.

Футуристичните филм са част от програмата на Фестивала на френския филм, който се провежда от 19 ноември до 4 декември. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино