Хайко Маас: Заплахите на Тръмп към Ирак не са от полза

Снимка: Архив

"Заплахите към Ирак не са от особена полза", заяви днес германският външен министър Хайко Маас по повод предупреждението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Багдад може да бъде ударен от невиждани санкции, цитиран от Ройтерс.

„Не мисля, че убеждаването на Ирак ще проработи със заплахи, по-скоро с аргументи“, каза Маас.

Той допълни, че Германия, Великобритания и Франция ще обсъдят днес иранската ядрена сделка.

Вчера Иран обяви, че ще се откаже от изпълнението на всички ангажименти по ядрената сделка на фона на засиленото напрежение със САЩ заради убийството на влиятелния ирански генерал Касем Солеймани.

Иранската държавна телевизия, цитирайки изявление на администрацията на президента на Иран Хасан Рохани, съобщи, че страната няма да спазва ограниченията в ядрената сделка, касаещи обогатяването на уран, количеството на запасите от обогатен уран и изследователската дейност.

От своя страна Китай разкритикува днес САЩ за нагнетяването на напрежението в Близкия изток и призова всички засегнати страни да упражнят сдържаност и да осигурят мир и стабилност.

Пекин също така призова Вашингтон да не злоупотребява със силата си. Говорителят на китайското МВнР Гън Шуан също така посочи, че страната е против неоправданото използване на заплахи за санкции.

Коментари

Задължително поле