Хакери разбиха системата на Ирландската национална здравна служба, искат откуп

Хакерите, които са предприели кибератака срещу Ирландската национална здравна служба (HSE), няма да получат откупа, които са поискали за възстановяване на компютърните системи на HSE. Това съобщи британският вестник Financial Times, позовавайки се на представител на Службата.

„Иска се откуп, който в съответствие с действащата държавна политика няма да бъде платен“, се казва в изявлението, получено от вестника.

В петък на страницата си в Туитър HSE обяви, че е подложен на мащабна кибератака с помощта на вирус-рансъмуер, който блокира достъпа до компютрите с искане за откуп. ИТ системите в здравеопазването са временно изключени, за да се предпазят от хакери и да се извърши оценка на щетите

Според последните данни службите за спешна медицинска помощ и повечето болници в страната работят както обикновено, но в много клиники са отменени неспешните часове, включително за пациенти с рак, които се нуждаят от лъчева терапия. Програмата за ваксинация срещу коронавирус протича по план, но понастоящем не е възможно да се уговори час за тестване чрез системата на HSE.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа