Хаос с резервациите заради PCR тестове

Истински хаос с резервациите в зимните ни курорти последва заповедта на здравния министър Костадин Ангелов да се изисква задължителен PCR тест от всички, които влизат на територията на България.
Анулираните почивки за периода от 29 януари до края на март надминаха 90 на сто от записванията, които имахме от страна на чужди гости, разказа пред „Труд“ хотелиер от Боровец, пожелал да остане анонимен. Служителите ни не могат да смогнат да разменят мейли с чужденци, които си искат парите обратно.

Като притесненията им са две. На първо място, че след като се въвежда PCR тест според тях здравната обстановка у нас е несигурна и се притесняват от заразяване с COVID-19. По-важен за туристите обаче е финансовият въпрос и оскъпяването с около 200-250 евро на ваканцията за четиричленно семейство. При условие, че оферти за 5-6 дни за двама в курорта могат да бъдат намерени за 300-400 евро, този допълнителен разход за туристите е доста висок.

Голяма част от резервиралите за този уикенд чужденци предпочетоха да си променят датите и да пристигнат в четвъртък, 28 януари, за да не си правят тест. Една нощувка повече им излиза по-евтино, обясниха от бранша. В хотелите няма места през този уикенд, но след това явно ще разчитаме на българските гости, казаха от бранша. Защото туристите от Румъния и Сърбия, тъкмо бяха започнали плахо да правят резервации и сега ги отказаха, обясни хотелиерът пред „Труд“.

Вече няколко браншови туристически организации се обявиха срещу въвеждането на входящ PCR тест за България, тъй като според тях това ще доведе до крах на зимния туризъм, въпреки направените инвестиции и опити за запазване на персонала. Срещу задължителните тестове са и туроператорите, които имат забрана още няколко месеца да провеждат организирани екскурзии в България, и разчитат единствено на малкото чартъри и индивидуални пътувания за чужбина.

Коментари

Задължително поле