Харчим 275 лв. на човек за празниците

Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Разменяме си туристи със съседите, за ваканция в чужбина броим 525 лв.

Средно 275 лева на човек дават българите за тридневен пакет за Коледа или Нова година. Това обясни пред “Труд” директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. В сумата, която сме склонни да отделим за празнуване със семейството и приятелите си, е включено настаняване, хранене и транспорт, обясни той. Почти двойно ни струва отдихът в чужбина за празниците, въпреки че до близки страни се предлагат и много евтини пакети от порядъка на 170-200 лева на човек, в които също са включени разходите за хотел, хранения, празнична вечеря и транспорт, уточни Драганов. За коледна или новогодишна ваканция в чужбина броим средно 525 лева, тъй като все пак част от тези, които са избрали да празнуват извън страната, са предпочели по-скъпи и екзотични дестинации.

Цените в сравнение с миналата година са повишени средно с между 7 и 11 на сто, допълни още Драганов. Въпреки това Коледа и Нова година извън дома или гостуване на приятели и роднини ще предприемат общо 540 хил. българи. По-голямата част от тях ще предпочетат да вдигнат наздравица в България, като само около 110 000 ще стегнат куфарите за пътуване зад граница за празниците.

Повече ще са пътуващите и празнуващите извън дома с приятели и бизнес партньори за Нова година, докато традиционно семейния празник Коледа българите избират да посрещнат със семейството си.

Сред най-търсените пакети от сънародниците ни за празниците са ваканции в спа и зимни курорти. Там където се предлага съчетание между двете опции, местата отдавна са изчерпани, обясниха експерти. Освен луксозни хотели се търсят и къщи за гости и вили, които позволяват компаниите да празнуват необезпокоявани.

Тези българи, които са избрали да пътуват за празника в чужбина, традиционно са се насочили основно към съседните ни държави като Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Друга голяма група ще отпътува за страните в Централна Европа като Австрия, Германия, Италия и Испания, в които има голяма българска диаспора, за да празнуват заедно с приятели и роднини, каза още Драганов.

Има интерес и към по-екзотични предложения като Лапландия, Дубай и Египет, но традиционно се търсят пакетите за европейските градове и столици като Лондон, Прага, Дъблин, Рим, Милано и Москва, посочи пред вестника председателят на Българската асоциация на туроператорите и туристическите агенти Байко Байков.

Всъщност броят на българите, които ще отпътуват за тези страни и броят на пристигащите от тях у нас за празниците са почти равни. 135 000 чужденци ще вдигнат празнични наздравици в родните курорти, като те са основно от съседните страни – Гърция, Турция, Сърбия и Македония.

Голяма част от българите ще посрещнат Нова година площадите в страната, тъй като това е по-евтино, а купонът е гарантиран с гостуващи известни родни изпълнители. Освен това в по-големите градове по традиция се осигурява и безплатен транспорт в новогодишната нощ. Единственият минус на празнуването може да се окажат ниските температури. Традиционно обаче веселбата на площада започва час и половина преди полунощ и продължава до малките часове на 1-ви януари.

 

Продават последните места

Все още можете да резервирате хотел или къща за гости за Коледа и Нова година, но в най-престижните места за настаняване, зимни и балнеоцентрове, вече са почти изчерпани. Само няколко дни шанс имате все още да се уредите с пакет в спа хотел във Велинград, Хисаря, Сандански, Поморие или Кюстендил, тъй като това са сред най-търсените предложения. В големите зимни центрове като Банско, Пампорово и Боровец също можете да намерите свободни места, но не и в най-атрактивните хотели. Предложенията за къщи за гости и вили, в които компаниите празнуват отделени, също вече са почти изчерпани.

 

Нашенци избират купона до зори в западнатата ни съседка

Сърбия привлича Северозапада с ниски цени

По 100 лева на ден с хотел и храна

Любомир Йорданов

Дойдат ли последните дни на декември шосетата към границата със Сърбия в Северозападна България заприличват на пътищата към Гърция през август. Автомобили и автобуси, пълни със семейства и компании поемат към хотели и ресторанти в западната ни съседка, за да посрещат Нова година.

“Празникът в Сърбия е страхотно, запомнящо се преживяване, и то на нормални цени”, споделят участници в задграничните купони.

“За шеста година поред посрещам Нова година в Сърбия и съм много доволен. Всичко е на ниво. Вкусът на храната е истински - и месото, и зеленчуците, и алкохолът са местно производство, с невероятно и отдавна забравено у нас качество”, разказват пред “Труд” Михаил и Дора Гергови от Лом.

В сръбските ресторанти и механи за празника свирят оркестри, наричани “жива свирка”, а песните и танците са до зори.

През туристическа агенция Нова година в Сърбия струва по около 100 лева на ден с хотел и храна, но ако човек сам си организира празника, цената може да падне доста, съветват опитни нашенци.

 

Благоевградчани харесаха Македония

Сандански и Банско пълни за 31 декември

В Македония пакети за два дни от 150 до 250 лева

Светлана Василева

Курортите Банско и Сандански са пълни за Нова година, отчитат туроператорите. А благоевградчани си харесаха Македония като дестинация за празника.

В Сандански отчитат почти на 100 процента заета леглова база в три-, четири- и петзвездните хотели. Свободни места все още има в частни квартири и крайпътни мотели и хотели. Над 6000 са леглата в община Сандански, в това число и частните квартири, показва справка на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански. Очакванията са гостите да налеят около 1 млн. лв. в бизнеса в града в дните около Нова година.

Банско също е пълно, още повече че и сезона стартира две седмици по-рано.

Хотелиерите отново отчитат, че българите са най-многобройните клиенти. Градове в Македония пък привлякоха благоевградчани с добри оферти и отлична кухня. Пакети за два дни от 150 до 250 лева на човек се оказаха приемливи за нашенци. Кулинарният туризъм и отлични хотели все повече примамват благоевградчани към македонските градове.

 

На морето

Петзвездни хотели и „Сигнал“ за Нова година

Концерт на площада с Дара и Венци Венц

Мария Кехайова

В новогодишната нощ в петзвездни хотели ще пеят група “Сигнал”, а кувертът е 259 лева. Предлагат се над 40 вида подмладяващи и разкрасителни процедури, така че посетителите могат да съчетаят посрещането на 2019 г. със спа - почивка.

За 31 декември, всички бургаски хотели и заведения ще работят с пълна пара. Градът е с невиждана украса, целият център грее в гирлянди и елхи.

Четиризвездни хотели предлага също куверти за Нова година, ще има специална музикална програма с диджей, а цената на човек е 260 лева. Хотелите разполага целогодишно с топъл басейн и фитнес.

Жителите и гостите на града за поредна година могат да посрещнат 2019- а на площада, където ще има концерт, а в полунощ ще се извие хоро. Автобусите от комплексите на града към центъра, ще возят безплатно в часовете около настъпването на Нова година. Празничният концерт ще започне в 22 часа, като водещ ще е ди джей Мартен, с участието на народната певица Жечка Сланинкова, на Дара и Венци Венц.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм