На 22 февруари 2019 да почерпят

Майк Пенс ще посети Колумбия в подкрепа на Хуан Гуайдо

Външният дълг на Гърция възлиза на 30 000 евро на глава от населението

Лондон предлага алтернатива за Брекзит Не е ясно дали Брюксел ще се съгласи

Утре отварят офертите за изграждането на 19 км от пътя Мездра–Ботевград

Молдовски опозиционни лидери твърдят, че са били тровени Обвиняват властта, че иска смъртта им

Жълт код за силен вятър в цялата източна половина на страната утре

Папа Франциск поиска конкретни мерки в борбата срещу педофилията в църквата

София има нужда от два пъти повече нови жилища Нарастването на заплатите прави покупката на дом по-лесна

Калоян Паргов: Две години чакам анализ на причините за липсата на шофьори в градския транспорт

Банков скандал тресе Скандинавия След Дания и Швеция е замесена

Административният съд прекрати делата по жалби на роми от Войводиново

Бойко Борисов: Няма да позволим на БСП отново да фалират банки и ние да им ги оправяме През юли България ще влезе в чакалнята на Еврозоната, заяви премиерът

Белгия си търси дълговете от Кадафи Брюксел предлагал на Триполи съмнителна схема

Български производител вдига завод за над 40 милиона лева във Враца

Харчим 5% от надницата си за литър бензин

Българите харчат за литър бензин 5,46% от дневната си надница, която е близо 21 евро. Това показва изследване на агенция Bloomberg, което сравнява цените на масовия бензин А-95 в 61 държави по целия свят.

Средната номинална цена на бензина, продаван у нас, през второто тримесечие на 2018 г. е 1,14 евро за литър.Това е най-ниското ниво, отчетено сред всички държави членки на Европейския съюз. Въпреки това обаче спрямо доходите ни, горивото ни излиза скъпо. Средно българският шофьор използва 93,17 литра годишно, което изяжда 1,39% от заплатата му, изчислява агенцията.

Близо до нас са румънците, където литър бензин струва 1,21 евро. При средна надница от 27,77 евро на ден, за литър гориво те харчат 4,37% от нея. Средно румънецът използва 83,25 литра годишно, което изяжда 1% от заплатата му.

В Гърция литър бензин струва 1,65 евро, като местните отдават 3,52% от дневния си доход за него.

За сравнение в най-развитата икономика – Германия, бензинът струва 1,47 евро за литър. При среден дневен доход от 112,36 евро, обаче цената му не е проблем за германците, коментира изданието.

Най-скъпо в ЕС е горивото в Норвегия и това при положение, че край бреговете на скандинавската държава се добива нефт. Средната цена на един литър газ е 1,74 евро. Със среднодневен доход от 188,24 евро, тя отнема едва 0,92% от заплатата на норвежците.

Най-евтино в световен мащаб е горивото в държавите, които добиват петрол.В Иран литър бензин струва 24 евроцента, във Венецуела – 37 евроцента, в Саудитска Арабия – 47 евроцента, а в Русия – 62 евроцента.

Общо в света цените на бензина са се покачили около 6% средно през последните три месеца и с 15% през изминалата година, отчита агенцията.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Ама че стъкмистика – взели броя шофьори (едно време човек относително лесно можеше да си позволи книжка) и разделили официално продаденото гориво на броя шофьори и получили 93 литра на шофьор на година… С 93 литра бензин колко километра ще изминете? Един активен шофьор, дори само при градско кормуване (децата-училище-обратно вкъщи), колко километра изминава за месец? Всичко това показва колко много хора са били принудени да се откажат да шофират, защото не могат да си го позволят! И сега какво – и без това близо 60% от цената на горивото са акцизи и глупости за хазната, каните се да ни доотръскате джоба с още по-високи ставки, докато ни обяснявате колко е по-евтино в България?

  2. БЪЛГАРСКАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ: ПЛАЩАШ ГАЗ ПРИ ЦЕНА 0.92ЛВ. – 15ЛВ. А РЕЗЕРВАРЪТ СИ ОСТАВА ПРАЗЕН. ОКАЗВА СЕ ЧЕ НА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ С 50 КОЛОНКИ, СОБСТВЕНОСТ НА ПАРТИЕН ЛИДЕР Е ОТИГРАНА СХЕМА ЗА НЕОБЛАГАЕМ НЕТРУДОВ ДОХОД. УЧАСТНИЦИТЕ: РОМКА, РОМИ, УПРАВИТЕЛ И КАСИЕРКА. КОРУПЦИОННАТА СХЕМА Е ВЗАИМСТВАНА 1:1 ОТ РАЗЮЗДАНАТА ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ – ПЛАЩАШ ИМ НИЩОЖНО А ТЕ АКО СА ХИТРИ ЩЕ СИ ВЗЕМАТ ………………….

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.