Хелмут Кол (1930-2017) - канцлерът, който обедини Германия и Европа

Германското обединение и единството на Европа са двете страни на една и съща монета

Хелмут Кол завинаги остава в историята като канцлер обединител на Германия и Европа. Патриот и убеден привърженик на демокрацията, европейските ценности и единство, той е обявен през 1998 г. за почетен гражданин на Европа. Бунтар, странник, понякога дори арогантен, той е отявлен опонент на социалдемократите.

Великият Хелмут Кол се спомина на 87-годишна възраст в 9,15 ч в петък. Издъхнал спокойно в къщата си в Лудвигсхафен. Германия и светът са в покруса от кончината.

“Германия дължи единството си на никой друг така, както на Кол. Той бе велик европеец”, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В знак на почити траур всички знамена на евроинституциите в Брюксел и Страсбург бяха спуснати наполовина. Както и националният флаг на Райхстага, където заседава германският парламент. Тъжната вест застигна канцлерката Ангела Меркел в Рим на път за Ватикана. “Прекланям се пред паметта му от името на цялата страна. Тя вероятно нямаше да е същата без заслугите на Хелмут Кол. Дълго ще се впечатляваме от неговата и на екипа му решимост да използват историческия шанс за обединението на Германия. Това е висша държавност в името на хората и на мира. Хелмут Кол се превърна в истинско щастие за германците. Лично съм му благодарна, че го имаше”, обяви с покруса Меркел, признавайки, че нейният живот се е променил радикално благодарение на Кол.

“В едно забързано време днес стрелките на часовниците застиват. Ние, германците, сме сплотени. Усещаме, че част от историята приключва със смъртта на човека, който умееше да я разчита. Загубихме политик и държавник с исторически заслуги за страната ни. Приключи един наситен живот, но делото му остава. Няма да забравим Хелмут Кол. Той има огромни заслуги за Германия и Европа”, заяви федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер.

В съболезнователна телеграма до президента на ФРГ Щайнмайер и канцлерката Меркел стопанинът на Кремъл Владимир Путин написа: “Имах щастието да говоря лично с Хелмут Кол. Впечатлих се от неговата мъдрост и от способността му да взима кардинални и мъдри решения дори в трудни ситуации”. Президентът Доналд Тръмп нарече Кол "приятел и съюзник" на САЩ. "Той не бе само баща на обединението на Германия, но и защитник на Европа и трансатлантическите отношения", добави той.

Френският президент Еманюел Макрон пусна в туитър снимка на Кол с покойния му колега Митеран и написа: "Архитект на обединена Германия и френско-германските отношения - с Хелмут Кол загубихме велик европеец".

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов също изразиха почит съм Кол. "Политик от поколението визионери с воля, които намериха безкръвен изход от Студената война. За германците той е канцлерът на обединението, за европейците - един от архитектите на нова Европа", написа Радев във фейсбук. "Съболезнования към семейството на Хелмут Кол. Невероятно влиятелна и важна фигура за съвременна Европа", отбеляза Борисов.

Негова мечта бе обединението на Германия и европейското единство - възползва се от историческия шанс и я осъществи. Освен като канцлер обединител и велик европеец, той остава в историята и като баща на общоевропейската валута.

Ние, българите, също няма да забравим делото на Хелмут Кол. Без него едва ли толкова бързо щяхме да се присъединим към Европейския съюз и сега да сме граждани на Европа.

Управлява най-дълго Федералната република

Хелмут Кол е най-дълго управляващият канцлер - от 1982 до 1998 г. Той постигна амбицията си да е по-дълго на поста от именития си съпартиец Конрад Аденауер, който бе на поста 14 години.

Кол се ражда на 3 април 1930 г. в Лудвигсхафен като трето дете в католическото семейство на финансиста Ханс Кол и съпругата му Сесил. Завършва право и история във Франкфурт на Майн.

В редиците на ХДС встъпва още като ученик през 1946 г. От 1969 до 1976 г. е премиер на провинция Ренания-Пфалц. През 1982 г. става шестият федерален канцлер, след като социалдемократът Хелмут Шмит губи вот на доверие в парламента. След това печели всички избори до 1998 г., когато претърпява поражение. Начело е на Християндемократическия съюз (ХДС) от 1973 до 1998 г., а до 2000 г. почетен председател. За да загуби този пост, значително повлия Ангела Меркел, открита за политиката от самия Кол. Тя го разобличи в противозаконно финансиране на ХДС. Кол бе изправен пред съд за получени 565 000 германски марки дарение за ХДС, които не е обявил. През 2001 г. бе осъден на 300 000 германски марки глоба. От 1950 г. бе в брак с Ханелоре Ренер, станала Кол. Имат двама синове - Валтер и Петер. Тя се разболя от тежка и мъчителна светлинна алергия. Самоуби се на 5 юли 2001 г. в семейната къща в Лудвигсхафен.

Злите езици мълвят, че истинската причина е любовна афера на съпруга й с неговата секретарка Майке Рихтер. Той се ожени за нея на 8 май 2008 г. Същата година заболя тежко и остана в инвалидна количка. Втората му съпруга го изолира, дори синовете му нямаха контакт с него. Сега Майке Кол остава вдовица и ненавиждана мащеха.

 

РЕАКЦИИ

Без него нямаше да има евро

Смъртта на Хелмут дълбоко ме нарани. Мой ментор и приятел, той е самата същност на Европа. Напълни къщата на Европа с живот, не само защото градеше мостове на Запад и на Изток, но и защото никога не спираше да чертае по-добри планове за бъдещето на Европа. Без Хелмут Кол нямаше да има евро.

Жан-Клод Юнкер,

председател на ЕК

Изключителен политик

Несъмнено той е изключителен политик, оставил отпечатък в германската, европейската и международната история. Вземаше предвид интересите на другите, преодоляваше недоверието, за да постигне доверие. Показваше голям и задълбочен интерес към Русия.

Михаил Горбачов, първият

и последен президент на СССР

Мразеше войната, но тоталитаризма - още повече

Хелмут мразеше войната, но още повече ненавиждаше тоталитаризма. Да работя в тясно сътрудничество с моя много добър приятел за мирния край на Студената война в Европа и за обединена Германия в НАТО ще остане една от големите радости в живота ми.

Джордж Буш-старши, президент (1989-1993) на САЩ

Подготви Германия и Европа за XXI век

Той бе призван да отговори на кардинални въпроси на своето време, и след като им даде правилния отговор, направи възможно обединението на една мощна и процъфтяваща Германия и създаването на ЕС. Визията и неговото лидерство подготвиха Германия и Европа за XXI век.

Бил Клинтън, президент

(1993-2001) на САЩ

 

Коментари

Задължително поле