Хиляди турци бяха на молитва пред „Св. София“

Вярващи от цяла Турция се събираха около “Света София” още от вечерта на предишния ден.

Ердоган прочете лично откъс от Корана

500 човека бяха допуснати по предварителна покана

Хиляди турски граждани от всички краища на страната започнаха да се събират още от четвъртък вечерта около храма “Света София” в Истанбул, където вчера се проведе първото официално мюсюлманско богослужение, след обявеното преди седмица решение на Държавния съвет на Турция отново да превърне историческия паметник в действащата джамия, предадоха световните агенции.

В 13.30 ч. местно време от високоговорители прозвуча първият призив за петъчната молитва, с който храмът бе отворен отново за мюсюлмански богослужения след 86 години, в които служи като музей.

Преди петъчния “намаз” откъс от Корана в храма прочете президентът Реджеп Тайип Ердоган, който бе поставил на главата си традиционно бяло кепе. Общо 500 човека бяха допуснати по предварителна покана във вътрешността на храма, които трябваше да съблюдават определени места за поклонение според мерките срещу коронавируса. Спазване на физическа дистанция от около 1,5 метра, дезинфекция, килимчета за всеки поотделно, бяха задължителни, разказва кореспондент на БТА в Истанбул. Човекът до президента Ердоган по време на намаза /важна традиция в ритуала/ бе гражданин, който в продължение на 26 години е бил начело на движението за промяна на статута на “Света София” от музей в джамия.

Министърът на хазната Берат Албайрак съобщи, че за ознаменуване на отварянето на “Света София” като джамия са били пуснати нумизматични сребърни и бронзови монети. На гърба на монетите от по една лира ще бъде изобразен силуетът на сградата.

Успоредно на тези събития, в София вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева увери Народното събрание, че ще бъде направено всичко възможно културните и християнски символи в църквата “Света София” в Истанбул да бъдат запазени.

Коментари

Задължително поле