Хиляди унгарци излязоха на пети пореден протест срещу премиера Виктор Орбан

Няколко хиляди унгарци излязоха и снощи за пети пореден ден на протест срещу премиера Виктор Орбан. Недоволството бе провокирано от нов трудов закон, но исканията на протестиращите постепенно се разширяват.

Протестите ще продължат, докато не бъде позволено на представители на опозицията да прочетат исканията си по държавната телевизия. Това бе декларирано по време на протеста в Будапеща, който този път бе пред сградата на Унгарската държавна медийна компания, въпреки минусовите температури.

Недоволството вече не е само срещу закон, който на практика позволява възстановяването на шестдневната работна седмица, ако служителят се съгласи. Исканията включват още премахване на корупцията, създаване на независима съдебна власт и гарантиране на неутралитета на държавните медии.

Междувременно стана ясно, че по-рано 10 унгарски депутати не са успели да влязат в сградата на Унгарската държавна медийна компания. Някои от тях бяха изведени от охраната. Според депутатите така е нарушено правото им да влизат в обществени сгради.

Коментари

Задължително поле