НСО: Наш служител не е участвал в спор между шофьори в столицата Автомобилът, управляван от участник в инцидента, е предоставен с договор за временно ползване на НС

Изобилие от кино на Берлинале за 70-и път Филмовият фестивал празнува юбилей

Катастрофа със загинал велосипедист затвори Хаинбоаз Леките автомобили се пренасочват през Шипка, а товарните изчакват

Лъжат с мазило за болки в ставите Купуват снимки за 15 долара от интернет и мамят, че български доктор препоръчва лекарството

Таксиметров шофьор изгони от колата си пътник, пристигащ от Ухан (ВИДЕО)

Германско селце става център на ЕС

Емил Караниколов: Протестът срещу Наредба Н-18 се политизира

Курсът лев-евро гарантиран от парламента Само с ратификация на НС ще може да се променя стойността на валутата

Докога пенсионер с ТЕЛК може да ползва данъчно облекчение

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 30 януари 2020

Европарламентът ратифицира споразумението за Брекзит

Палестинците отрязаха плана на века на Тръмп Проектът критикуван, че следва израелските искания

Макрон за излизането на Великбритания от ЕС: Ще бъде тъжен ден

Седем обвинения за Васил Божков (обзор) Шефът на „Нове холдинг” е обявен за международно издирване

Пуснаха от ареста мъжете, ударили полицаи на протеста пред МРРБ

Хитлер не е бил на погребението на Пилсудски Право на отговор

Д-р Станислав Бачев

„Труд“ публикува опровержение на посолството на Полша в България и се извинява за допуснатите грешки в историческите факти.

Най-много поляци са носители на титлата „Праведник на света“

Във връзка с интервюто на историка д-р Станислав Бачев за вестник „Труд“ (2 януари 2020 г.) Посолството на Република Полша в София обръща внимание на няколко грешки относно историята на Полша, които д-р Бачев допуска както в тази, така и в няколко предишни публикации.

Относно твърдението на д-р Бачев че „единственото посещение на Хитлер, като фюрер на Райха, на Света литургия е именно в Полша при смъртта на маршал Пилсудски“, Посолството иска да подчертае, че Хитлер не участва в погребението на Юзеф Пилсудски.

Д-р Бачев погрешно интерпретира снимка от Света литургия, състояла се през 1935 г. в Берлин в памет на маршал Пилсудски. По време на панихидата е изложен символичен ковчег, пред който се покланят представители на дипломатическия корпус и на немските власти. През 1935 г., когато все още не са известни плановете на Хитлер, нормални дипломатически отношения с Германия поддържат всички европейски страни, в това число и България.

Единственото „посещение“ на Хитлер в полската столица е на 5 октомври 1939 г., когато Полша вече се намира под съветско-германска окупация, договорена със секретния протокол към подписания на 23 август 1939 г. съветско-германски Пакт „Рибентроп-Молотов“.

Относно други твърдения на д-р Бачев – преди началото на Втората световна война в Полша живеят 3 милиона и 460 хиляди евреи (една от най-многобройните еврейски общности в света). Те имат свои политически партии (в това число и парламентарно представителство), училища, театри, вестници, научни институти и издателства.

Вярно е, че съвместното съществуване на поляци и евреи във възродената полска държава не е лишено от напрежение, но думите на д-р Станислав Бачев за „вихрещ се полски антисемитизъм“ не отговарят на истината. За това свидетелства и фактът, че поляците са най-многобройната група (6992 души) сред удостоените с почетното звание „Праведник на света“, присъждан от Държавата Израел за спасяване на евреите от Холокоста.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.